Епидурал више није баук у градишкој болници

Милан Вујић
Епидурал више није баук у градишкој болници

Градишка - Епидурална анестезија, као један од начина ублажавања порођајних болова који се у свијету годинама користи, однедавно је доступна и женама које се порађају у градишкој болници.

До сада су се за порођај без бола одлучиле двије породиље, али је све више будућих мајки које размишљају о таквој врсти анестезије.

У градишкој болници истичу да је једна од предности епидуралне анестезије и то што је бесплатна, а могу да је добију све породиље које испуњавају здравствене услове.

Двадесетдеветогодишња Оливера Сердар из Градишке је друга трудница која се у градишкој болници породила такозваним безболним методом. Каже да се осјећа веома добро и да би опет исто учинила.

- Доктори су све вријеме били уз мене и пружали ми подршку, а болови су били минимални - рекла је породиља која је прије десетак дана на свијет донијела дјевојчицу.

Додала је да је предност оваквог порођаја то што је била будна и свјесна свега и да никада неће заборавити први сусрет са бебом којој је дала име Христина.

- Вољела бих да родим још двоје дјеце и увијек бих се одлучила за безболан порођај - рекла је срећна мајка.

Марија Јурић (27) из Градишке прва је трудница која се у градишкој болници породила уз помоћ епидурала, а за овај метод има само ријечи хвале. Јурићева, која је на свијет донијела дјевојчицу Сару, каже да се и она и беба осјећају одлично.

Специјалиста гинекологије и акушерства Душан Вукота истакао је да оно што је до сада био почетак у градишком породилишту када је ријеч о безболном породу, све више постаје рутина.

- Веома нам је драго што смо се уписали у мапу болница не само у БиХ него и у региону у којима труднице могу безболно да се породе. То је данас златни стандард у свијету, али и наш допринос у медицинском напретку према којем је градишка болница на завидном нивоу у РС у БиХ - рекао је Вукота.

Он је навео да епидуралну анестезију не може да добије баш свака породиља, јер постоје медицинске индикације за то. Објаснио је да је, између осталог, неопходно да породиља има контракције на три до четири минута и да је пород већ почео.

Анестезиолог Моника Гашевић-Касагић објашњава да ова анестезија није штетна по здравље дјетета.

- У наредном периоду планирамо да још додатно развијемо технику безболног порода - истакла је Гашевић-Касагић која додаје да породиља не осјећа бол већ само нелагодност у доњем дијелу тијела, док је свјесна и нормално прича са докторима.

Љекари болнице у Градишци, охрабрени добрим исходом првог и другог безболног порода, надају се да ће ова пракса наићи на још веће интересовање трудница како би им порођај остао у што љепшем сјећању.

Тим

Да безболан порођај протекне у реду и да породиља и беба буду што боље збринуте у градишкој болници задужен је тим који чине доктори Драган Јањић, Дејан Гвозден, Дејан Пејић и Душан Вукота, те анестезиолози Аника Ђурђевић-Шврака и Моника Гашевић-Касагић.

Љекари објашњавају да је ријеч о локалној анестезији, док је жена будна и свјесна свега. То подразумијева убризгавање анестетика путем катетера који се поставља у епидурални простор, а који се налази ван кичмене мождине.

Предности епидуралне анестезије:

- У 90 одсто случајева потпуно елиминише бол

- Стручњаци тврде да је добра и за бебу јер се мање задржава у порођајном каналу

- Жена је све вријеме свјесна и будна те активно учествује у порођају

- Породиља је опуштенија, јер не осјећа болове па се брже "отвара"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана