Енергетски самит од 22. до 25. марта у Неуму

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Енергетски самит, који ће бити одржан од 23. до 25. марта у Неуму, окупиће кључне домаће, регионалне и међународне актере који ће разговарати о потребној реформи енергетског сектора и путу БиХ у транзицији ка чистој енергији, саопштено је из Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/.

Скуп "Енергетски самит 2022" организују УСАИД, кроз Пројекат асистенције енергетском сектору /УСАИД ЕПА/, Развојни програм Уједињених нација /УНДП/, ЕУ Делегација у БиХ, Њемачко друштво за међународну сарадњу /ГИЗ/ у име њемачке владе и Британска амбасада Сарајево. Овај скуп је организован под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ, Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске и Регулаторне комисије за енергију Федерације БиХ /ФБиХ/.

Фокус дискусија ће бити на напретку реформске агенде, безбједности снабдијевања природним гасом и предусловима за повећање потрошње, улози жена у енергетском сектору, те финансијским захтјевима за праведну транзицију ка нискоугљичној економији.

Такође, разговараће се о тржишту електричне енергије и изазовима карактеристичним за БиХ, као и о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије као теми која је увијек блиско повезана уз борбу против климатских промјена.

Дан прије званичног почетка Самита, у уторак, 22. марта, биће одржана промоција Дигиталног водича за инвестирање у енергетски сектор у БиХ и разговор са медијима у вези са кључним темама Самита, како би што адекватније извјештавали са централног догађаја енергетског сектора у БиХ, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана