Електронску књижицу преузело више од 90 одсто осигутаника

СРНА
Електронску књижицу преузело више од 90 одсто осигутаника

БАЊАЛУКА- У Републици Српској до сада је електронску књижицу преузело више од 90 одсто осигураних лица, односно око 840.000, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања.


Када је ријеч о филијали у Бањалуци и припадајућим пословницама, своју електронску картицу преузело је 323.518 осигураних лица.

У Фонду су подсјетили да се од јануара у здравственим установама користи искључиво електронска картица, која се може преузети и током ове године.

"Ово је континуирани процес и електронске картице се могу преузимати и послије нове године, али је важно да грађани учине то што прије, како не би имали проблема у случају да им затреба здравствена заштита, јер се старе здравствене књижице више неће користити", истакли су у Фонду.

У случају да за осигураника није израђена електронска здравствена картица, или уколико је дошло до промјене личних података, те губитка картица, осигураник подноси захтјев за израду нове и у Фонду добија потврду са којој може користити здравствену заштиту.

Из Фонда намопињу да се електронске картице не плаћају, те да служе за идентификацију пацијената у Интегрисаном здравственом информационом систему /ИЗИС/.

"Картица је уједно и највећа заштита система, јер се само уз помоћ ње може приступити подацима осигураника, а за разлику од старе здравствене књижице, електронске картице се не овјеравају", додали су у Фонду.

Подјела електронских картица траје од 2020. године, а рок важења картица штампаних од јуна ове године је 10 година, док картице које су штампане раније имају рок пет година, јер је то период гарантног рока самог пројекта, док ће о продужењу рока важења бити донесена правовремена одлука.

Из Фонда су нагласили да је систем ИЗИС имплементиран у свим домовима здравља и јавним болницама, као и у већини приватних установа које имају уговор са Фондом.

ИЗИС подразумијева потпуну информациону увезаност установа здравственог система Српске, те употребу електронских упутница, рецепата, картица и електронског картона.

"Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и слично. Тако да су предности ИЗИС-а вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини", закључили су у Фонду здравственог осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана