Електро-Бијељина: Честе контроле због крађе струје дале одличне резултате

Љиљана Алексић
Електро-Бијељина: Честе контроле због крађе струје дале одличне резултате

Бијељина - Предузеће "Електро-Бијељина" годинама уназад постиже добре резултате у откривању нелегалне потрошње.

Током прошле године откривено је 150 неовлашћених потрошњи, при чему је обрачунато 2,2 милиона киловат-часова и фактурисано 275.000 марака. Према ријечима директора овог предузећа Златана Лазаревића, постигнут је значајан резултат у вези са питањем смањења дистрибутивних губитака.

- На крају прошле године губици су износили само 9,03 одсто, а поређења ради у 2014. години 9,12 одсто, што говори о константном смањењу. Регулатор нам је дозволио 12,79 процената што потврђује чињеницу да је ријеч о успјешном смањењу - рекао је Лазаревић и додао да је овом резултату највише допринијело откривање неовлашћене потрошње и број контрола.

- Разлог због којег је током прошле године било мање неовлашћених потрошњи лежи у чињеници да је обављено чак 19.251 контрола, што је значајно утицало на смањење крађе електричне енергије. Самим тим, наше задовољство је веће, јер су резултати нашег рада на превентивном дјеловању дали позитивне ефекте - истакао је Лазаревић.

Он је додао да ће и у наредном периоду овим активностима бити посвећена значајна пажња.

- Постигнути ниво контрола и смањење дистрибутивних губитака мотивише нас да истрајемо у циљу што успјешнијег пословања - додао је Лазаревић.

Према његовим ријечима "Електро-Бијељина" биљежи  истовремено и пораст потрошње струје у односу на претходне године. Било да је ријеч о љетним или зимским мјесецима, евидентан је раст потрошње струје. Љети због расхладних уређаја, а зими због гријања.

- Потрошња се креће од 3,5 до пет процената у категорији домаћинстава, занатских радњи и остале потрошње, што јасно говори да су грађани, али и привредници препознали електричну енергију као најјефтинији енергент, посебно током зимске сезоне - истакао је Лазаревић, додавши да се благи пад од 0,2 одсто биљежи у категорији јавна расвјета, протумачивши то као тежњу локалних заједница да уштеде новац на уличном освјетљењу.

"Електро-Бијељина" је у претходном периоду учинила много на побољшању квалитета електроенергетске мреже, што је резултирало бољим напајањем потрошача.

Недавно је ТС "Бијељина 2", која је била у власништву "Електропреноса БиХ" интегрисана у дистрибутивни систем овог предузећа.

- На основу тога "Електро-Бијељина" је кренула у изградњу три 10 киловолтног далековода, од чега су два за уклапање 10 киловолтног далековода "Циглана", те су од њега направљена три нова далековода, који су пуштени у рад 4. фебруара ове године - рекао је Лазаревић.

Такође, квалитетно је ријешено и снабдијевање купаца који су се до сада снабдијевали струјом из ТС "Угљевик".

- То је посебно значајно јер је овај далековод био дуг и често преоптерећен, па је долазило до испада са система мреже. Траса старог далековода сада је подијељена у два нова далековода са ТС "Бијељина 2" иде далековод према дијелу Сувог Поља и насељеним мјестима Средњи и Горњи Загони, Средња Чађавица и Горња Љељенча. Са ТС "Угљевик" далековод ће снабдијевати мјеста Угљевичка Обријеж, Равно поље и дио Сувог Поља - истакао је Лазаревић и додао да је изградњом ових далековода поправљен квалитет снабдијевања за више од 3.000 купаца.

Он је такође указао и на значај осавремењавања мреже.

- ТС "Главичице-Старо село 2" пуштена је у рад 24. фебруара.  Директни корист од пуштања ове трафо-станице има око 80 купаца, док ће индиректно побољшање у снабдијевању струјом имати око 150 потрошача - рекао је Лазаревић, додавши да је овај пројекат чија је вриједност око 60.000 КМ финансиран из властитих средстава.

Од 12. фебруара боље снабдијевање струјом имају и купци у насељеним мјестима Бањица, Тавна, Брђани и Кацевац.

Наплата струје путем ваучера

Једна од активности "Електро-Бијељине", која је успјешно реализована у претходном периоду у сарадњи са Владом РС и Фондом солидарности јесте наплата потраживања путем ваучера од потрошача из поплављених дијелова Семберије.

Ова акција је трајала од краја августа 2014. године до 30. јуна 2015. године и право на измирење дуговања за утрошену струју имали су сви потрошачи из поплављених подручја.

- С обзиром на то да ми покривамо подручје од 13 општина, које су већим дијелом биле погођене поплавама и клизиштима, реализовали смо 9.000 уплата посредством електронске картице и наплатили око 1,4 милиона марака - рекао је Лазаревић и додао да је важно нагласити да су Влада РС и Фонд солидарности у договореном року измирили своје обавезе према "Електро-Бијељини".

Друштвена одговорност

Радници овог предузећа свјесни тешке ситуације у друштву, често помажу угроженом становништву, тако да ни сегмент друштвене одговорности није запостављен.

- Свјесни смо друштвене одговорности. Истакао бих да континуирано помажемо многе категорије становништва. Иако нам закон не дозвољава директне донације, ми пронађемо начин, најчешће властитим новцем да помогнемо онима којима је помоћ потребна - рекао је Лазаревић додавши да су током неколико акција радници помогли дјеци са посебним потребама, обољелима и сиромашнима.

- Ту су сви запослени укључени, почевши од директора па до радника на висини задатка и одговорности, то је за сваку похвалу. Такође, у двије хуманитарне акције које су организовали предсједник РС и кабинет предсједника Владе Српске, као предузеће значајно смо помогли, а новац је био намијењен дјеци са ријетким болестима - казао је Лазаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана