Експанзија руралног туризма на подручју општине Србац: Оазе природе и мира мамац за посјетиоце

Дејан Јовичић
Експанзија руралног туризма на подручју општине Србац: Оазе природе и мира мамац за посјетиоце

СРБАЦ - Природна богатства општине Србац одувијек су привлачила домаће и стране туристе, али је посљедњих година нарочито порасло интересовање за унапређење сеоског туризма на обронцима планине Мотајица и ширем подручју србачко-ножичке равни и Лијевча поља.

 

Један од оних који су препознали благодети нетакнуте природе овог краја је Српчанин Проко Драгосављевић који је у подножју Мотајице на 340 метара надморске висине у селу Горња Лепеница, изградио етно-камп “Платане”, као омиљено стјециште излетника и рекреативаца из Српца и околине. Драгосављевић каже да је све почело 2006. године када је одлучио да направи викендицу за одмор и породична окупљања.

Да би услишио кћеркину жељу изградио је један бунгалов а затим још један за унука, након чега је омогућио и другим посјетиоцима да уживају у природним чарима србачке планинске љепотице.

- Мјештани из засеока Дурова звали су ме да дођем у њихов крај и помогнем им да обнове асфалтни пут који је био оштећен и доведу воду и струју која је била веома слаба, а заузврат су ми обећали мјесто за викендицу у њиховом селу. Изашао сам им у сусрет али под условом да ми омогуће да купим плац, а не да га добијем на поклон, и тако је и било - рекао је Драгосављевић.

Поред љепота које је природа сама исклесала у овом крају, посјетиоци могу уживати у бројним рекреативним садржајима, због чега је камп, који се простире на површини од хектар и по, први избор за бројне излетнике.

- Поред два бунгалова са 15 лежајева, терена за мали фудбал, тенис, одбојку, бадминтон и боћање и висеће куглане, имамо и галерију која може примити до 150 посјетилаца, тако да овдје често долазе школске екскурзије и предузећа која организују прославе. Дочекујемо и појединачне туристе који долазе да се прошетају кампом или возе бициклом по уређеним стазама - истиче Драгосављевић.

Он додаје да поред излетничког, овај локалитет нуди добре услове и за вјерски туризам јер је шест километара од кампа удаљен манастир Осовица кога сваке године посјети више хиљада вјерника.

Потенцијале за развој руралног туризма препознала је и бањалучка компанија “МБ импекс” чији је власник Милан Балаћ недавно изградио етно-село “Круг љубави” у селу Ножичко. Ова фирма која се бави производњом воћних ракија, ликера и жестоких алкохолних пића прије десетак година је засадила властити воћњак у Ножичком, на земљишту које је добила на концесију, а затим је постепено почела градити смјештајне капацитете, прво за властите потребе а потом и у комерцијалне сврхе.

- Тражили смо локацију за воћњак како бисмо обезбиједили квалитетну сировину за наше производе и одлучили се за Ножичко које је кроз историју познато по квалитетном земљишту за бављење воћарством. Кренули смо са крушком виљамовком, а затим проширили са дуњом, кајсијом, јабуком и орахом, тако да данас производимо 500 тона воћа годишње - рекао је Балаћ.

У овој оази природе и мира почели су градити бунгалове и разне садржаје како би на викенд дружења угостили чланове породице и пријатеље, али се простор с временом ширио и израстао у право етно село са разним могућностима за рекреацију и бављење спортом.

- У понуди имамо бунгалове за смјештај са 24 кревета, фудбалско и баскет игралиште, базен, сто за стони тенис и билијар. За госте припремамо јела по традиционалној рецептури овог краја, тако да често имамо организоване посјете, али се нарочито радујемо када нас обиђу локални мјештани који пожеле само да се прошетају нашим етно-селом - каже Балаћ.

Популарна излетишта

Најбоље услове за развој сеоског туризма нуди Горња Лепеница која је богата изворским водама и шумом и погодна за лов, планинарење и камповање. Широм општине Србац су изграђена и друга популарна етно-излетишта, попут Љесковог конака у Каоцима, који је дуги низ година био домаћин Хајдучких игара, и ранча Томић у Кладарима у срцу Лијевче поља, једне од највећих житница Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана