Е-бајком освајају Орјен и Леотар

Милош Васиљевић
Е-бајком освајају Орјен и Леотар

ТРЕБИЊЕ - Изнајмљивање електричних бицикала нова је туристичка понуда Требиња за коју влада велико интересовање, а овај вид рекреације омогућиће многима да се приближе врховима Леотара и Орјена.

За нешто мање од мјесеца дана нови садржај показао се као пун погодак у којем уживају највише туристи који слободно вријеме проводе на југу Српске.

Словак Јан Калевски дошао је у Требиње туристички, а опчињен градом на Требишњици остао је да живи са породицом. Дошао је на идеју да изнајмљује е-бајк, за шта је имао пуну подршку Туристичке организације Требиње.

- Крајем маја почели смо да изнајмљујемо електричне бицикле. Презадовљни смо, потражња је велика, како домаћег становништва тако и туриста. Прелијеп је ово крај, пуно је винарија, а развијен је и вјерски туризам па за оне који не воле пуно да пјешаче електрични бицикл је идеално рјешење. Омогућава прелијеп поглед на град, а уштеди се и на времену и много више обиђе - казао је Калевски.

Ипак Словак са херцеговачком адресом наглашава да су за е-бајк највише заинтересовани они који желе да осјете чари планинских врхова.

- Туристи желе да оду на Орјен или Леотар, а обрадује их када им кажемо да то више није проблем. Такође, они хоће бициклом да оду до Грачанице, до Тврдоша, брзински прођу читав град и врате се срећни и задовољни - рекао је Калевски.

Руководилац сектора за промоцију у Туристичкој организацији РС Марко Радић рекао је за "Глас Српске" да је е-бајк све популарнији широм свијета, а полако долази и код нас.

- Након Бањалуке електрични бицикл може се изнајмити и у Требињу. Ради се углавном о брдским бициклима са батеријом и идеалан је за рекреативце, којима ће батерија помоћи да мало захтјевније препреке пређу са лакоћом и да практично поједини маркирани дијелови и стазе буду доступни ширем спектру људи које такав вид рекреације интересује - рекао је Радић.

Е-бајк ће несумњиво употпунити туристичку понуду у Требињу, дати више могућност за истраживање града и његове околине, а посебно Парка природе "Орјен".

- Иде се не само у корак са широм понудом и са развојем додатних могућности за истраживање прелијепе херцеговачке природе и садржаја који промовишу боравак у природи, него и генерално са адреналиским туризмом, који је кроз стратегију развоја града означен као примаран у овој деценији - рекао је Радић.

Он је нагласио да је на Фрушкој гори отворена и прва станица за пуњење е-бајка.

- Надам се да ће и код нас врло брзо бити отворене и мапиране станице, с обзиром на то да популарност е-бајка брзо расте и да ћемо, захваљујући прелијепим маркираним стазама и природи широм Српске имати све већи број заљубљеника у овај вид рекреације - рекао је Радић.

Природа

Уз "GoPro" камеру и ону из дрона Бањалучанин Зоран Гајић на бициклу обилази нетакнуту природу Српској, али и шире, а снимке које забиљежи поставља на свој "Јутјуб" канал "Offroad Gastro Cyclist". Воли усамљене крајеве, недовољно истражене и циљ му је њихова афирмација.

- Желим да промовишем прелијепу природу, јер ако се мало измакнете од главних путева уз које видите смеће, уживаћете на планини - рекао је Гајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана