Џипијада одржана у Ваганима код Котор Вароша: Бука и адреналин у исконској природи

Дарко Гавриловић
Џипијада одржана у Ваганима код Котор Вароша: Бука и адреналин у исконској природи

Котор Варош - Бука снажних машина на живописним брдским стазама и у шумским врлетима исконске природе одјекивала је ваганским платоом на којем је одржана традиционална "Џипијада".

Љубитељи теренаца окупили су се протеклог викенда у великом броју како би уживали у демонстрацији снаге и вратоломијама на захтјевним стазама овог которварошког села. Несавладивих препрека није било, нити их је лако замислити пред звијерима на точковима. Моћни теренци посебно спремани за екстремне услове без проблема су изашли на крај са блатом, уским и неприступачним шумским стазама, камењаром...

Посебна атракција била је кратка трка током које су гледаоци могли да уживају у демонстрацији свега што носи вожња на четири точка у екстремним условима. Поред ње, одржана је и трка на потезу од Јасиковца до Котловца у којој су возачи поново били на искушењу и адреналинском тесту. Најбржим и највјештијим припали су пехари, али једнако важан био је и престиж о којем ће до сљедеће "Џипијаде" бити препричаване приче.

- Било је одлично и забавно. Адреналин је прорадио за воланом, јер смо имали неколико захтјевних дионица. У томе и јесте чар џипијада. Једном ријечју, ово је уживање и ко зна шта је џипијада мора се опробати на овим стазама - каже један од возача док са узбуђењем завршава вожњу.

Веома атрактивна била је и туристичка класа у којој су пред гледаоце изашли и луксузни кабриолети, троточкаши и друга интересантна возила.

"Џипијада" је одржана у јединственом амбијенту чији је најљепши дио заштићени споменик природе Жута буква.

- Ријеч је о јединственом стаблу жуте букве у Европи старом око 300 година, које је заштићено одлуком Владе РС и налази се под старатељством општине Котор Варош и управом Еко-етно села "Жута буква". Стабло је карактеристично по изразито жутом лишћу. Тешко да постоји љепше и атрактивније мјесто за овај вид адреналинског спорта и хобија и није ни чудно што је наша "Џипијада" једина која је опстала у бањалучкој регији. То су препознали и љубитељи овог спорта који су пристигли из Бањалуке, Српца, Челинца, Кнежева и других градова - каже организатор "Џипијаде" и управник спомеником природе Жута буква и директор истоименог Еко-етно села Ранко Гавриловић.

Дан испуњен адреналином зачињен је забавом у ресторану "Жута буква" уз гозбу и музику. Покровитељ "Џипијаде" био је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Побједници

Кратка трка

Борис Ђукић

Милован Топић

Мирослав Петрушић

Дуга стаза

Милован Топић

Душко Миловановић

Синиша Вуковић

Туристичка класа

Љубиша Бибић

Горан Ожеговић

Најбољи џип

Његош Бибић

Највеселија посада

Небојша Ћовић

Најудаљенији гости

Бојан Берић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана