Дворишни возићи захуктали бизнис Драгана Јеличића из Прњавора

Бране Радуловић
Дворишни возићи захуктали бизнис Драгана Јеличића из Прњавора

Прњавор - Необичне рукотворине Драгана Јеличића из Прњавора, који од обичних цјепаница прави уникатне предмете, красе многа домаћинства.

Овај вриједни “мајстор за дрво” раније је радио у неколико прњаворских фирми које се баве израдом намјештаја, а данас ствара дрвене столице, рељефне сатове са љубавним, али и мотивима природе, родног краја и прњаворских села. У посљедње вријеме прави и украсне возове, а један од њих краси и његово двориште. За израду рукотворина, каже, најбоље је користити меко дрво попут липе, јасике, јошике или брезе. Међутим, понекад је проблем да набави репроматеријал.

- За израду воза потребно је пет или шест дана, зависи од тога шта правим. Посебан је изазов када израђујем рељефне сатове, јер свако село има свој рељеф, ниједно није исто - прича Драган о свом занату.

Додаје да су многи заинтересовани за његове рукотворине, нарочито они који долазе из иностранства па желе да имају неку успомену из родног краја. Према његовим ријечима, украсни дрвени дворишни возићи маме све више купаца.

- Највише су заинтересоване жене, оне воле цвијеће, уређено двориште, богато разним детаљима, па им моја понуда добро дође - каже Јеличић.

Додаје да су цијене возића од 100 до 200 марака, у зависности од величине, док су  зидни сатови и столице од 15 КМ па навише.

- Углавном сам радим, јер омладина има друга интересовања - каже Драган, отац два сина, факултетлије и основца.

Јеличић је казао да би волио када би млади били више заинтересовани за израду сличних рукотворина, којима се обогаћује креативност и машта, а мање да другују са мобилним телефонима и другим достигнућима савремене технологије.

Родни крај

Драган Јеличић је поријеклом из Лушци Паланке код Санског Моста, подно Грмеча, а у Прњавор је доселио 1999. године.

- Рођен сам и одрастао на Грмечу, а изнад моје родне куће био је поток и пуно шуме. Одувијек сам волио природу и сликарство па ме је то и повукло да се почнем бавити израдом рукотворина - прича Јеличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана