Двије Светосавске награде у једну школу

Srna
Двије Светосавске награде у једну школу

ФОЧА - Два радника Основне школе "Свети Сава" из Фоче, учитељица Ивана Бојанић и наставник историје Милан Зечевић, добили су Светосавску награду Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

 


Ивана Бојанић послом учитељице бави се већ 19 година, а награђена је за иновативност, креативност и употребу савремене технологије.

Она наводи да је ова школа имала срећу да буде међу првима у Српској које су путем пројекта "Доситеј" још прије девет година добиле рачунарску опрему.

У кабинету са 25 умрежених малих лаптопа и једним већим за учитељицу, Бојанићева је нове школске лекције дјеци преносила кроз рачунарске програме.

- Тако да су научили да користе програме за писање, цртање и презентацију, као што су ворд, пеинт, пауер поинт. Дивно су то прихватили, толико су били заинтересовани и одушевљени, па смо кроз те програме радили часове српског, математике, ликовног, природе и друштва. Дјеца су ме мотивисала и подстицала да тако радим - прича Бојанићева.

Због сличних достигнућа у настави награђен је и њен колега, наставник историје Милан Зечевић, који се овим послом бави 16 година.

Омиљен је међу ђацима управо због необичног приступа настави јер се труди да традиционалан начин рада замијени савременим, који је дјеци доста занимљивији.

- Постоје, наравно, наставне јединице које се раде на класичан начин, али се трудим да осавременим наставу, па дјеци често доносим презентације у пауер поинту, затим разне видео-клипове. Покушавам да им на тај начин приближим школу, да је заволе - прича Зечевић.

Он додаје да имају срећу да је школа добро опремљена, па између осталог имају и двије мултимедијалне учионице са пројекторима и рачунарима.

- Трудим се да лекције садрже бројне историјске карте и илустрације, тако да они на лакши начин савладају градиво. Већину информација налазим на интернету, наравно провјерене, а у складу са наставним планом. Живимо у таквом времену у којем су нам информације надохват руке и морамо користити све што нам олакшава рад - навео је Зечевић.

Обоје награђених истичу да ће им награда бити додатни подстрек да раде још боље, а да ће свечаност додјеле памтити цијелог живота.

- Неописив осјећај, све је било величанствено, од изгледа позорнице до богатог програма. Још сам под утиском, поносна сам узбуђена и срећна - рекла је Бојанићева.

Директор ОШ "Свети Сава" Јелена Чанчар рекла је да су двије светосавске награде велика част за њихову школу и изненеђење јер нису очекивали да ће у конкуренцији просвјетних радника из цијеле Српске бити изабрана оба њихова приједлога.

 -Обоје су својим преданим дугогодишњим радом апсолутно заслужили награду. Специфични су по скромности, као и по одговорности и упорности да се изборе са неким ситуацијама са којима други можда не би - наводи Чанчарева.

Према њеним ријечима, Министарство је препознало њихову посвећеност и креативност, не само што су наставу обогатили савременим технологијама и не само на часовима редовне наставе.

 -То је и њихов однос према родитељима и према ученицима, имају неке вриједности које су можда у данашње вријеме мање цијењене, честитост и поштење, одговаран труд и рад. Баш због тога сам и највише задовољна што су баш њих двоје добили награде - рекла је Чанчарева.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године је први пут додијелило светосавске награде, које су добила 24 просвјетна радника, за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању.

Светосавска награда састоји се од медаљона са ликом Светог Саве, дјело академика Миливоја Унковића, повеље и новчаног дијела од хиљаду марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана