Два шумска пожара биће угашена до краја дана

Срна
Foto: Агенције

СОКОЛАЦ - Два шумска пожара на подручју општине Соколац могла би до краја дана да буду угашена, рекао је Срни командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац.

Шарац је нагласио да је шумски пожар на рејону Цврчићи-Имамовићи, у којем је изгорјело око 10 хектара шуме и ниског растиња, јуче у поподневним часовима локализован, док је стављен под контролу пожар на подручју Бабина.

Он је нагласио да је у гашењу ова два пожара учествују двије ватрогасне екипе и око 70 радника шумарства уз помоћ грађевинске машине на подручју Цврчића.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Града Источно Сарајево Његош Вукадин рекао је новинарима на Романији да су у протеклих десетак дана, од шест градских општина пожари интензивнији на подручју Сокоца и Пала због већег подручја под шумом и непокошеним ливадама.

Он је подсјетио да су из градске Ватрогасне јединице прије тридесетак дана упозоравали становништво и привредне субјекте на регији да примјене све превентивне мјере заштите од пожара, због дугог периода без падавина са високом температуром ваздуха и честим појавама јаких вјетрова.

Вукадин је навео да је у протеклих неколико дана на подручју Сокоца угашено пет-шест пожара, на Палама и Лукавици три, те додао да су на Сокоцу већ четврти дан активна два шумска пожара.

Он је истакао да су ватрогасци ове јединице у довољној мјери спремни, обучени и опремљени да могу одговорити овако тешком задатку, али да често раде до граница издржљивости и да понекада техника у оваквим условима закаже.

"Битно је напоменути да шумска газдинства и остали субјекти који се баве овим пословима излазе на пожаришта у пуном броју и помажу ватрогасцима максимално", рекао је Вукадин.

Он је поручио грађанима и свим субјектима у широј заједници да воде далеко више рачуна о паљењу ватре и кориштења било каквог пламена на отвореном, јер у овом периоду то може бити веома опасно.

"Молим све да се понашамо онако како то природа од нас тражи, да не би дошли у ситуацију да имамо велике проблеме по здравље грађана и њихове имовине, велику материјалну штету и еколошку катастрофу", нагласио је Вукадин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана