Два Александра понос Српца

Дејан Јовичић
Два Александра понос Српца

Србац - Два Александра, један иноватор, а други теолог са највишим оцјенама завршили су високо образовање у Србији и постали понос општине Србац.

Осим имена, овим младићима је заједничко и то што су прва знања стицали у школама на подручју србачке општине, обојица имају по 25 година, а иза себе успјех о којем би многи могли само да сањају.

Инжењер архитектуре Александар Комадина, који је у октобру завршио постдипломски студиј у Новом Саду, већ остварује значајне успјехе јер је његов пројекат "Smart Up Cities" био запажен на конкурсима у Паризу и Сеулу.

Његов вршњак Александар Дебељак добио је недавно Повељу Београдског универзитета као студент генерације Православног богословског факултета. Овај младић је од 36 положених испита добио 32 десетке и свега четири деветке.

Комадина је пријавио свој пројекат на конкурс фондације "К-Startup Challenge 2016" у Јужној Кореји, који је расписан на тему "Квалитет и унапређење живота у граду". У сарадњи са колегама из других земаља разрадио је пројекат опремања "паметних градова". Ова идеја је наишла на позитивне оцјене стручног жирија у Сеулу који је прегледао 2.500 радова и његов пројекат поставио на 40. мјесто.

- Још већи успјех сам забиљежио у Паризу гдје је међу 200 радова, мој пројекат ушао у десет најбољих, тако да ће фондација финансирати рад на практичној примјени идеја - рекао је Комадина.

Он истиче да су у пројекту разрађене идеје за унапређење енергетске ефикасности, смањење емисије штетних гасова, растерећење саобраћаја и уштеде у градском транспорту.

- Разрадили смо идеју уградње сензора на објектима расвјете, тако што сијалице у ноћним часовима, када нема возила и пролазника, свијетле са пола снаге, а приликом наиласка возила засвијетле пуним капацитетом - каже Комадина.

Његов вршњак Александар Дебељак поводом Дана Београдског универзитета добио је Повељу у Београду за студента генерације, а десетком је одбранио и дипломски рад на тему "Однос вјере и разума".

Прије студија, Дебељак је са одличним успјехом завршио све разреде основне школе у Ножичком и свих пет година школовања у Богословској школи у Сремским Карловцима.

- За успјех у животу потребни су труд, воља и истрајност, док таленат који се стиче рађањем само олакшава да се дође до успјеха. Кроз школовање, идеја водиља била ми је мисао чувеног духовника Владике Николаја Велимировича да на свијету нема веће части, али и одговорности од вршења свештеничке службе - каже Дебељак чији је отац Славко такође свештеник.

Током школовања обишао је велики број православних светиња, а посебно надахнуће осјетио је у манастиру Студеница у коме се налазе мошти светог Симеона. Највећа му је жеља да посјети Јерусалим, Свету гору и Манастир Хиландар.

"Паметни град"

По идеји Александра Комадине, у "паметном граду" возачи би помоћу информационог система могли знати гдје има празних мјеста у јавним гаражама и паркинзима и када је најмања гужва у улицама. За уштеду у превозу и смањењу издувних гасова овај млади иноватор је дизајнирао бицикле, скутере и тротинете на електрични погон, као и мјеста у граду гдје би се пунили акумулатори.

- Од градова које сам до сада обишао, најближи да се назове паметним градом је главни град Норвешке, Осло, а моје идеје су примјењиве и у другим милионским градовима, попут Београда - каже Комадина који је са родитељима покренуо породичну фирму "Мали грађевинар".

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана