Душко Ћутило и Сања Лакић с учесницима Љетњег кампа: Поклони и загљаји учврстили другарске везе

Милијана Латиновић
Нове ђачке торбе пуне школског прибора за српску дјецу из западнокрајишких општина у ФБиХ
Foto: ГС | Нове ђачке торбе пуне школског прибора за српску дјецу из западнокрајишких општина у ФБиХ

БОСАНСКО ГРАХОВО - Нове ђачке торбе пуне школског прибора мали су знак пажње за српску дјецу из западнокрајишких општина у ФБиХ, која ће захваљујући онима које су животне стазе давно одвеле из завичаја, али који не заборављају коријене, спремни закорачити у нову школску годину.

Поклоне за 19 дјевојчица и дјечака из Босанског Петровца, Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара обезбиједили су војвођански Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону и народна посланица у Скупштини Србије Сања Лакић. 

Директор Фонда Душко Ћутило рекао је за "Глас Српске" да су данас обишли дјецу која су у јулу боравила у Љетњем кампу који су за њих организовали у Београду и Новом Саду. 

- Претходно смо уручили поклоне и деци из Лукавца и Оџака. Обезбедили смо им торбе, школски прибор и литературу. Ово је била прилика да сумирамо утиске из кампа и разговарамо о наредним пројектима. Драго нам је што смо се срели поново. Жеља нам је, када то буде могуће да обиђемо сва њихова домаћинства - истакао је Ћутило, нагласивши да ће прекосутра обићи и дјецу из Далмације. 

 

Захвалио је домаћинима који су их угостили у Основној школи у Боснаском Грахову, као и представницима свих ових општина и родитељима.

- Ово је било лепо дружење и обећали смо да ћемо се видети поново. Најлепше успомене носимо из Крајине - поручио је Ћутило. 

Одушевљење нису скривала ни дјеца ни родитељи. Пажња и пријатељски загрљаји из Србије за њих значе много.

- Немам ријечи којима бих описала све ово. Дјеца су срећна и одушевљена, а ми нисмо ни слутили да неко толико пажње придаје њима. Из кампа су понијели најљепше успомене, дочекани су у Србији на најљепши начин и стекли су нове другаре. Закуска у Грахову и дружење протекли су на најљепши начин - рекла је мајка једанаестогодишњег Марка из Босанског Петровца Данијела Латиновић. 

Она је захвална Ћутилу и Лакићевој на свему што су учинили за њеног сина и за сву осталу дјецу из ових крајева. 

Ћутило и Лакићева су с посебном љубављу организовали у јулу љетњи камп за 44 српске дјеце из Далмације и ФБиХ, јер он је поријеклом из западне Крајине, а она из Далмације. 

Идеја је била да дјеци пруже прилику да боље упознају своју историју, језик и културу, те да посјете установе и институције, споменике културе, музеје, те туристичке атракције у Србији. 

На јучерашњем дружењу у Босанском Грахову увјерили су се да су другарске везе рођене у кампу нераскидиве. 

ПЛАНОВИ 

Душко Ћутило је рекао да у идућој години планирају организовати камп за дјецу из цијелог региона.

- Намера је да у камп укључимо децу из свих земаља бивше Југославије, затим Мађарске, Румуније и Албаније - истакао је Ћутило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана