Дуроњић: Ковид 19 ставио у фокус вирусе упале плућа

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Начелник Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Младен Дуроњић рекао је да је подизање свијести о пнеумонији веома битно због великог броја обољелих, као и да је ковид 19 у фокус поново ставио вирусе пнеумоније.

Дуроњић је изјавио да љекари Клинике за плућне болести УКЦ-а и особље Ургентног центра УКЦ-а данас на Свјетски дан подизања свијести о пнеумонији (упали или запаљењу плућа) кроз организоване разговоре са грађанима желе указати на начине превенције ове болести, узроцима настанка упале плућа и значају имунизације.

 Он је навео да су најчешћи симптоми запаљења плућа продуктивни кашаљ, бол у грудима, кратак дах, умор и повишена температура.

Дуроњић је рекао да вирусно запаљење плућа почиње брзо, за дан, два или три праћено високом температуром, сувим кашљем и сукрвичавим испљувком, док бактеријско запаљење започиње постепено, има лагани ток, са кашљем, осјећајем малаксалости и недостатка ваздуха, те болом у грудима углавном на страни појаве упале.

Он је истакао да је човјечанство ушло у једну нову еру вируса, што потврђује и актуелна епидемија, након које се може очекивати моћнији вирус који ће, како је рекао, правити више проблема и стављати пред много веће изазове цијеле здравствене и економске системе држава.

Према његовим ријечима, број годишње прегледаних пацијената обољелих од пнеумоније мјери се хиљадама, а захваљујући антибиотицима највећи дио проблема ријеши се у амбулантним условима.

"Болнички третман најчешће захтијевају категорије младих, дјеца и старији од 65 година који су нарочито осјетљиви на запаљења плућа и код којих ток може да буде флуминантан и исход неизвјестан", рекао је Дуроњић.

Осврћући се на ковид 19, Дуроњић је навео да се пнеумоније развијају веома брзо, али да процес опоравка иде споро и траје више мјесеци. Он је истакао да највећи број обољелих не захтијева болнички третман, док највише хоспитализованих заврши са добрим исходом.

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Славица Зељковић рекла је да вирус корона изазива веома тешке форме упале плућа код којих пацијент мора бити подржан кисеоничком терапијом.

"За вирусне пнеумоније антибиотик не помаже", додала је Зељковићева. Она је истакла да је вакцинација други вид борбе против пнеумоније и да се у Ургентном центру УКЦ-а налази вакцинални пункт који располаже са пет врста вакцина и који ради сваки дан од 9.00 до 13.00 часова.

Зељковићева је позвала грађане да се вакцинишу и да се подигне ниво заштите од вируса корона. Физиотерапут Службе клиничке рехабилитације Ђорђе Милић нагласио је да је физикална терапија битна код лијечења пнеумоније, те да пацијенте који су на болничком лијечењу свакодневно обучавају како правилно да изводе вјежбе дисања.

"Правилан начин дисања је превенција замарања", рекао је Милић.

Према подацима Клинике за плућне болести УКЦ-а Републике Српске, годишње се на овој клиници обави 15.000 прегледа, док се 6.000 пацијената хоспитализује. Од почетка пандемије до данас на овој клиници је хоспитализовано 4.230 ковид пацијената.

Љекари Клинике за плућне болести, пулмолог Клинике за дјечије болести и особље Ургентног центра разговарали су данас у простору фоајеа Спортске дворане "Обилићево" са грађанима о овом обољењу, узроцима настанка пнеумоније, начинима превенције, важности имунизације, док су физиотерапеути Службе клиничке рехабилитације грађанима демонстрирали вјежбе дисања

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана