Дубровчанима се осладиле требињске куке

Ратомир Мијановић
Дубровчанима се осладиле требињске куке

Требиње - Доласком прољећа у Требињу је почела и сезона бербе кука, самоникле биљке чији су изданци јестиви, а плодови врло отровни.

Кука, коју неки зову и дивља шпарога, мада није ријеч о истој врсти, одувијек је била цијењена у Херцеговини. Овој биљци вриједност су поново подигли нутриционисти, који истичу њену предност у чишћењу организма.

Иако је брање веома захтјевно и опасно, јер како кажу, на једну куку иде и једна змија, везица на требињској пијаци кошта од двије до три марке, док их у Дубровнику цијене од десет до 12 марака. Продавци у Требињу кажу да није ни чудно онда што Дубровчани долазе код њих по овај дар прољећа.

Дубровчанка Ружица Петрић, коју смо затекли док купује куке на требињској пијаци, каже да редовно долази по ову зелен.

- Куке купујем јер их веома волим. Није их лако брати, па није пуно дати три марке за везицу. Најчешће их кувам и у комбинацији са јајима припремим савршен оброк - прича задовољни купац из Дубровника.

Вељко Рикало бере куке у Поповом пољу. Он везицу продаје по цијени од двије марке.

- Трпеза наших предака се поново враћа у моду. Купују и Требињци, али и комшије. Иако их је тешко брати и много змија има око кука, када продам 20 везица на дан зарадим једну добру дневницу и мени је довољно - каже Рикало.

Некада су у Херцеговини гости чашћавани пршутом и овчјим сиром, а сада су неизоставне и куке. Укусне и здраве, постале су права гастро посластица, али угоститељско-туристички сектор још се премишља. Да се "на кукама" може зарадити добра дневница препознали су многи, па ову биљку нуде на пијацама, тржницама, импровизованим штандовима широм Требиња… Ипак, оне који желе да иду у бербу упозоравају да то никако не чине љети, када ова биљка добије црвене бобичасте плодове, који су веома отровни.

- Куке су чудо. Берба ове биљке углавном траје мјесец, а продаја иде као халва. Највише се прода рано изјутра, па зарада зна да буде и до 150 КМ. Добра је то свота. Купци су претежно из Далмације из Дубровника, који ову биљку спремају на разне начине - казао је један пензионер који је у брању кука видио шансу за зараду.

Рецепт

Продавачица на требињској пијаци каже да се куке могу припремати на разне начине.

- Могу се прокувати, па онда с јајима упржити и додати мало сира и зачина и буду баш пикантне. Они који посебно воде рачуна о здрављу једу их свјеже, па од њих праве и салату са младим луком, куваним јајима, додају маслиново уље и мало соли - каже ова продавачица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана