Дубравe код Градишке: Бошњацима смета Свети Сава

М. В.
Дубравe код Градишке: Бошњацима смета Свети Сава

Градишка - Школски одбор Основне школе "Свети Сава" у Дубравама код Градишке одбацио је иницијативу родитеља бошњачке дјеце да ова установа промијени назив.

Иако се ђаци добро слажу и никада није забиљежен ниједан проблем, њихови родитељи не могу да се договоре о називу школе због чега је дошло до подјела између мјештана Дубрава и Ламинаца. Родитељи бошњачке дјеце организовали су још 2013. године потписивање петиције за промјену назива школе, а у новој иницијативи истичу да не прихватају одгађање проблема.

- Већина родитеља тражи да назив школе не буде вјерски, јер образовне установе не би требало да носе имена светаца. Разочаран сам одлуком Школског одбора - каже предсједник Савјета мјесне заједнице Дубраве Енвер Алагић који каже да неће одустати од инсистирања на промјени назива школе.

У управи школе кажу да назив не представља проблем и да се српска, бошњачка и ромска дјеца добро слажу.

- Чињеница је да је већина дјеце бошњачке националности, али у школи нема никаквих видљивих подјела и дјеца се изузетно слажу. У овом колективу је дивно радити - каже директор школе Рајна Солдат.

Одлука школског одбора ће бити упућена Министарству просвјете и културе РС које ће дати коначан суд о иницијативи за промјену назива школе.

- Без обзира на крајњи исход наша жеља је да не дође до конфликата међу дјецом, наставницима и родитељима - истакла је Солдат.

У школи "Свети Сава" у Дубравама наставу похађа 299 ученика међу којима је 170 Бошњака, 105 Срба и 24 Рома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана