Дрварчани сачували традицију и у избјеглиштву

Милош Васиљевић
Дрварчани сачували традицију и у избјеглиштву

ДРВАР - Како би сачували традицију и обичаје чланови Аматерског културно-умјетничког друштва (АКУД) “Мира Лукач” из Дрвара пуни вијек трајања и на најбољи начин репрезентују своју општину и крај.

Без обзира на тешка времена и трусно подручје гдје живе фолклор и пјесма њихова су водиља како у миру тако раније и у избјеглиштву. Стотину година велики је јубилеј и њега ће ово агилно друштво прославити на достојанствен начин кроз концерте, наступе, али и хуманитарне акције. Све до 2017. године носили су назив Културно-умјетничко друштво “Дрвар”, али тада мијењају име у част дугогодишње директорице и умјетничког руководиоца чије име сада са поносом носе. Један од оних који је готово пола вијека у овом друштву је и садашњи предсједник и умјетнички руководилац Радослав Боснић, који истиче за “Глас Српске” да је ово година јубилеја те да готово нема домаћинства да неко није био члан АКУД-а.

- Фолклор у Дрвару почиње да живи сада већ давне 1924. године. Ни у рату, ни избјеглиштву нисмо престајали са радом. Били смо у избјеглиштву пет година, али смо се окупљали, одржавали концерте и имали наступе. Прије рата град је имао више од 20.000 људи па смо имали и више од 500 чланова. У овом тренутку када у Дрвару живи око 4.000 становника можемо се похвалити и са бројем од 120 чланова - рекао је Боснић. На репертоару имају разне кореографије, а велики значај придају обичајима и поносни су на своје изворно глуво уначко коло. Према његовим ријечима, све раде из љубави, а највише га радује да окосницу њиховог друштва чини омладина, међутим, ту су и проблеми.

- Из дана у дан све је више основаца и средњошколаца који уживају на пробама и наступима што нас радује. У Радничком дому имамо пробе тако да смо зими препуштени на милост и немилост, јер немамо гријања. Оно што нам представља још један проблем јесте то да немамо сталних извора прихода, али имамо подршку од општине Дрвар - казао је Боснић. Могу се похвалити и првим мјестима на међународним смотрама фолклора те златним плакетама, а издвајају и прву награду са Етно-фестивала у Паризу 2009. године. Ипак, поручује да је од самих награда важније то да су пронијели славу града гдје год да су отишли.

- Обишли смо цијелу Европу, били смо и у Америци, а ту је велики број награда и признања. Оно што је за нас посебно то су та пријатељства, јер гдје год да смо гостовали наши пријатељи узвратили су доласком у Дрвар, а осим игре и пјесме нико се није кући вратио да не проба дрењу - кроз осмијех истиче Боснић. Један од оних који са великом страшћу ужива у фолкору је и Жељко Папак, а члан је АКУД-а од 2010. године.

- Његујемо традицију, обичаје, игру и пјесму, дружимо се, путујемо када нам се укаже прилика и на најљепши могући начин промовишемо наш дивни Дрвар. Поносни смо што долазимо из једног оваквог мјеста, увијек желимо да оставимо добар утисак, али и да касније угостимо наше колеге, јер фолклор је велико пријатељство - рекао је Папак.

Манифестација

Према ријечима Радослава Боснића, оно по чему су постали препознатљиви посљедње двије деценије јесте манифестација “Аматери своме граду” гдје долазе друштва из региона. Тада Дрвар буде епицентар фолклора у бившој Југославији.

- Сваке године буде велики празник у августу, а овогодишња манифестација биће 23. по реду. Очекујемо близу 500 учесника. У духу традиције настављамо и ове године, позваћемо сва друштва која су до сада узела учешће - рекао је Боснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана