Друштвени домови и игралишта у Српцу облаче ново рухо

Дејан Јовичић
Друштвени домови и игралишта у Српцу облаче ново рухо

СРБАЦ - Друштвени домови и школска дворишта у Српцу нису довољни искоришћени за потребе младих, што је опредијелило локалну управу да издвоји новац за њихову адаптацију и тако омогући нови простор за бављење спортом и за рекреацију.

Кроз 14 пројеката неформалних група младих, који су одобрени на недавно окончаном јавном позиву, већи број ових објеката биће обучен у ново рухо, за шта је из општинског буџета обезбијеђено 13.000 КМ.

Млади из Ножичког организовали су се како би уредили окупљалиште у кругу мјесног дома и поставили вањску расвјету, а средиће и игралиште за одбојку на пијеску у близини школе.

Представник једне од неформалних група младих из овог села Драгослав Савић каже да развојем спортских и туристичких садржаја желе допринијети останку младих.

- Моја екипа завршава уређење игралишта и фарбање трибина, а друга група је задужена за сређивање наткривеног објекта који ће имати столове, столице и камин, што ће бити идеално за рођенданске и друге прославе. Урадићемо таблу и путоказе са приказом туристичких локација у селу, а представићемо их на турниру у одбојци којим ћемо озваничити крај пројекта. Млади ће добити квалитетније садржаје, а привући ћемо и нове посјетиоце - рекао је Савић.

Биће реконструисан и дом у Бардачи и набављена озвучења за дом у Разбоју Љевчанском за потребе фолклорних и других манифестација, а обновиће и друштвену викендицу у Брезовљанима, гдје се дружи омладина.

Радослав Балабан из Дугог Поља каже да ће њихова неформална група, уз финансијску помоћ општине, набавити сто за стони тенис и другу спортску опрему за друштвени дом, гдје се редовно окупљају младих из тог села.

- Играмо овдје разне друштвене игре, а када набавимо нову опрему, организоваћемо турнир у стоном тенису и друге спортске догађаје. Планирамо кречење објекта, фарбање ламперије и постављање плочица, као и набавку клима уређаја - рекао је Балабан.

Омладина из Ћукала најчешће се окупља на фудбалском и одбојкашком игралишту, гдје ће уз помоћ општине бити постављена расвјета за ноћне турнире, а младима из насеља Црвени јарак у Српцу биће донирана средства за набавку голова и опреме за мали фудбал и стони тенис. Нови сто и рекете добиће и Омладински стонотениски клуб Србац, а малишанима из Кобаша биће изграђена играоница у близини школе.

Представник неформалне групе “Мали одмор” Мирослав Бркић каже да ће њиховим пројектом дјеца и омладина добити квалитетније услове за провођење слободног времена.

- Видјели смо да све већи број младих долази у слободно вријеме на школско игралиште и дошли смо на идеју да у близини поставимо справе за теретану на отвореном. Такође ћемо направити пет нових клупа - рекао је Бркић.

Радионице

До краја године биће реализоване и четири креативне радионице за младе од 15 до 30 година и дјецу са посебним потребама, који ће савладати технике бојења на ланеном платну, бојења стакла, прављења накита и фото-радионице. Осим тога, биће израђена веб-страница и мобилна апликација којима ће се промовисати могућности волонтирања у Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана