Друговање са пчелама рецепт за дуговјечност Љубe Новаковић из Бијељине

Љиља Алексић
Друговање са пчелама рецепт за дуговјечност Љубe Новаковић из Бијељине

Бијељина - Љубо Новаковић из Бијељине, који гази 84. годину, откад зна за себе другује са пчелама, а сматра да се међу љековитим својствима пчелињих производа крије и рецепт за дуговјечност.

Пчеларење је традиција у његовој породици, а љубав према овим вриједним бићима наслиједио је од мајке. Пчеле, како каже Новаковић, га прате цијелог живота, а пчеларством се активно бави више од пола вијека.

- Када се моја мајка удала за мог оца, донијела је од својих родитеља кошницу пчела. Када сам се ја родио, било је десетак кошница и тако је све почело - испричао је Новаковић који је и предсједник Удружења пчелара "Семберија".

Додао је да од тада никад није био без пчела, чак ни за вријеме ратова.

- Сјећам се да је у Другом свјетском рату све изгорјело, али пчеле су некако опстале. Од тада па до данас пчеле су са мном. Некада сам имао по 200 кошница, сада имам 75. Прошле године сам продао 50 кошница, али не планирам више да се растајем с њима - каже најстарији пчелар на подручју Семберије и Мајевице, а вјероватно и РС.

Године му нису терет. Добро се осјећа и свакодневно обавља све послове. Још вози аутомобил.

- Дубоку старост приписујем дружењу са пчелама. Мало има мојих вршњака, а на овим просторима чак не познајем ниједног. Има ту мало и генетике, мој прадјед је живио 112 година - наводи овај мајстор пчеларења.

Додаје да су љековита својства меда позната од давнина, те да се овај пчелињи производ користи као храна и као лијек, због чега сваки дан почиње уз мед.

- Свако јутро пијем чај у који обавезно ставим кашику меда. Кафу не пијем већ 50 година, као ни алкохол. Пензију сам зарадио као шумар. Боравио сам на чистом ваздуху, па је можда и то допринијело да се у дубокој старости осјећам као младић - каже Новаковић са смијешком.

Здрав начин живота, додаје он, подразумијева и што мање стреса и нервирања. Иако ће ова година, по свему судећи, бити још једна у низу лоших за пчеларе, Новаковић се не предаје, већ размишља позитивно. Свјестан је да је јака зима преполовила пчелиња друштва, те да ће багремов мед бити поново ријеткост, али љубав према пчелама побиједиће све недаће.

Помоћи, како истиче, за пчеларе је јако мало. Нешто новца добијају од града Бијељина, али то није довољно. Ипак, пчелари се међусобно помажу дијелећи савјете злата вриједне.

- Свакодневно обилазим пчеларе својим аутомобилом без икакве надокнаде. Није ми тешко ако могу некоме помоћи, пружити савјет. Обиђем око 50 пчелара који су у кризи и кажем им шта да ураде. Радо ме слушају, записују и чувају моје савјете, а то ми много значи - казао је Новаковић којем су његове колеге пожељеле још пуно година рада, љубави, стрпљења и искушења у пчелињацима.

Савјет

Љубо Новаковић каже да пчеле могу помоћи у лијечењу многих обољења, па чак и кад је у питању јак бол.

- На болном мјесту први дан требало би да вас уједе седам пчела, али које сте својим рукама ухватили. Послије треба сваки дан десет комада. То треба практиковати 20 дана заредом и бол нестаје 100 одсто, провјерено. Пчелињи отров се на овај начин убризгава у тијело - каже овај старац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана