Дрљача, Зеленковић: Потребно постепено укинути 21 путни прелаз

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- У Новом Граду је, у складу са законским прописима, потребно укидање 21 путног прелаза и то ће бити урађено постепено, закључено је на данашњем састанку начелника општине Мирослава Дрљаче са извршним директором послова инфраструктуре у "Жељезницама Републике Српске" Драганом Зеленковићем.

Зеленковић је рекао да је приједлог "Жељезница Републике Српске" да буде укинут 21 прелаз у Новом Граду што је, како је оцијенио, немогуће.

"Покушаћемо да са локалном управом нађемо рјешење за укидањем једног или два прелаза до краја године, те да кроз године постепено овај проблем буде ријешен", рекао је Зеленковић и указао да је у наредном периоду потребно посебну пажњу посветити друмској сигнализацији - обновом постојеће и постављањем нове.

Он је навео да подручјем општине Нови Град пролази пруга у дужини од 54 километра и постоји 49 путних прелаза, а да је Законом о жељезницама прописано да је удаљеност између пружних прелаза два километра.

"Проблем је јер имамо превише пружних прелаза и нема предвиђеног законског растојања", рекао је Зеленковић.

Зеленковић је навео да на мрежи пруга "Жељезница Републике Српске" има укупно 246 путних прелаза, те покушавају да нађу рјешење са општином Нови Град и другим локалним заједницама, за које је то, како је рекао, тешка тема.

Дрљача је истакао да је потребно испоштовати законске прописе и избјећи саобраћајне несреће у којима страдају људи.

"Дио прелаза је изграђен у ратном периоду, када практично није било саобраћаја, како би људима био олакшан прилаз, најчешће, пољопривредним парцелама", подсјетио је Дрљача.

Он је рекао да ће бити организован обилазак свих путних прелаза, како би било утврђено гдје је најмања штета за становнике и на основу тога биће направљена селекција, односно одлучено који ће бити укинут.

Дрљача је нагласио да овај проблем треба ријешити како би била побољшана безбједност саобраћаја, али на начин да најмање штете имају грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана