Дрљача: Правна стратегија усвојена у посљедњи тренутак

Срна
Дрљача: Правна стратегија усвојена у посљедњи тренутак

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је Стратегију правне заштите интереса БиХ у вези са питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе усвојена у посљедњи тренутак, те да је овим документом заокружена формална прича о томе шта да ради БиХ.

Дрљача је данас рекао новинарима да се дуго чекало на усвајање Правне стратегије и да проблеми у раду Правног тима у претходном периоду нису ишли у прилог очекивању да ће се доћи до ове стратегије.

- Посљедњи је тренутак за усвајање Правне стратегије, с обзиром на то да смо ушли у нови изборни циклус. Ово је дјело садашњег сазива Савјета министара, посебно министра /спољне трговине и економских односа/ Сташе Кошарца који је покретао бројне иницијативе, међу којима су и оне за формирање Координационог тијела, а потом и Експертског и Правног тима - рекао је он.

Дрљача вјерује да ће Предсједништво БиХ и Савјет министара у новом сазиву наћи могућности да се дође до позитивног епилога, да Хрватска одустане од касарне "Черкезовац" као локације за складиштење радиоактивног отпада.

- Ако не, да идемо у правцу оних рјешења која су дата и у Правној стратегији, а то је да на крају можемо завршити арбитражом или тужбом - истакао је Дрљача.

Савјет министара је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа у сриједу, 26. октобра, једногласно усвојио Стратегију правне заштите интереса БиХ у вези с питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.

Стратегијом за Трговску гору институције у БиХ добијају документ који садржи правне аргументе и механизме у настојању да се спријечи одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива у касарни "Черкезовац" на граници са БиХ и на тај начин се отклоне катастрофалне посљедице по живот и здравље за 250.000 грађана у БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана