Дрљача: Изградњом потпорног зида обезбијеђена три стамбена објекта

ГС
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас Срни да су изградњом потпорног зида у насељу Јабланица обезбијеђена три стамбена објекта која су била угрожена клизиштем.

Дрљача је рекао да је санирано једно од клизишта насталих усљед бујица у јуну прошле године.

"Потребна су нам додатна средства из буџета или од виших нивоа власти како би санирали остала оштећења. У насељу Јабланица треба реализовати још један захтјеван пројекат заштите стамбеног објекта за шта је потребно око 80.000 КМ. У овом насељу на неколико путева је коловоз утонуо усљед клизишта. То су приоритети у наредном периоду", рекао је он.

Дрљача је истакао да сву штету насталу усљед бујица и поплава није могуће санирати у кратком року, те да су приоритет угрожени стамбени објекти.

За санацију клизишта у насељу Јабланица општина Нови Град обезбиједила је 85.000 КМ из средстава одобрених од Савјета министара.

Изграђен је армирано бетонски зид дужине 25 метара и висине четири метра, а радови који су почели 19. септембра завршени су половином октобра.

Када је у питању реконструкција препумпне станице у Новом Граду, Дрљача је рекао да први тендер није прошао јер су из фирми које се баве овим послом сматрали да је потребно дуже вријеме с обзиром на то да је крај грађевинске сезоне.

"Планирано је да у наредном периоду одржимо састанак са заинтересованим извођачима како би се договорили око детаља. Наш интерес је да овај посао завршимо што прије јер је препумпна станица једина одбрана ужег градског подручја од подземних вода", рекао је Дрљача.

Општини Нови Град у јулу ове године из Компензационог фонда одобрена је помоћ од 787.424 КМ за набавку опреме за одбрану од поплава.

Одобрена средства биће искориштена за санацију и реконструкцију препумпне станице у Новом Граду, односно набавку двије каналске пумпе, те извођење неопходних грађевинских и електро радова.

Штета од прошлогодишњих поплава у Новом Граду процијењена је на 5.789.398 КМ.

Како је наведено у извјештају, општинске комисије за процјену штете евидентирале су штету коју је причинило невријеме 9. јуна кад је на ужем градском подручју за два часа пало 111 литара кише по метру квадратном, те у децембру кад су обилне падавине проузроковале пораст водостаја.

Према процјени комисије, у јуну прошле године штета од клизишта, регулације потока и оштећења путне инфраструктуре износи 4.468.000 КМ, на пословним објектима 27.258 КМ, на јавним установама 222.329 КМ, те на стамбеним објектима 112.936 КМ, укупно 4.830.589 КМ.

Комисија је штету од поплава у децембру прошле године процијенила на износ 958.809 КМ, од чега је штета на клизиштима, путној инфраструктури и регулацији потока 857.994 КМ, а штета на објектима 100.815 КМ.

Штета од поплава на подручју општине Нови Град у мају ове године износи више од два милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана