Дрљача: До краја године конститутивна сједница Скупштине општине Нови Град

Срна
Foto: Aрхива

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача /СНСД/ очекује да ће до краја године бити одржана конститутивна и прва редовна сједница Скупштине општине, као и да ће у локалном парламенту имати скупштинску већину.

Дрљача је данас рекао Срни да су у току консултације политичких субјеката, те да ће у наредном периоду бити договорена скупштинска већина која ће дјеловати на основу споразума потписаних прије локалних избора у БиХ.

"С обзиром на то да имамо обавезу да до краја године усвојимо буџет, због помјерања датума избора то је неизводиво. Мислим да ћемо, када буду одржане конститутивна и прва редовна сједница Скупштине општине, усвојити одлуку о привременом финансирању, а остале документе у вези са буџетом у јануару наредне године", рекао је Дрљача.

Он је рекао да ће у првом дијелу године бити одржано више сједница локалног парламента него што је то био случај раније, како би били усвојени сви потребни документи.

Дрљача је навео да, за сада, због помјерања датума локалних избора, нема већих проблема у функционисању општинске управе.

"Централана изборна комисија је успјела да у року од 30 дана објави резултате избора, осим за неке локалне заједнице. Мислим да је помјерање датума локалних избора било непотребно", сматра Дрљача.

Он је рекао да су сувишна била и поновна бројања гласачких листића, између осталих и у Основној изборној јединици Нови Град.

"Сва пребројавања чине се сувишна. Међутим, добра су са становишта да се прекину сумње у регуларност избора и да се утврди тачан број гласова", рекао је Дрљача.

Дрљача је навео да је изборни процес у Новом Граду пратило готово хиљаду лица, 494 посматрача, од којих су већина били представници политичких субјеката, као и 462 члана бирачких одбора.

Он је рекао да, када је ријеч о распореду манадата у локалном парламенту, нема већих промјена у односу на претходни.

У новом сазиву Скупштине општине Нови Град највише одборника има Савез независних социјаледмократа /СНСД/ - 10, Српска демократска странка-СРС пет, ДНС три, по два одборника ПДП, СДА, Социјалистичка партија и коалиција "Заједно за Нови Град" /Народни демократски покрет, Демократска Српска, Демос Уједињена Српска/, док је мандат националних мањина освојио Хасан Расавац, кандидат Странке демократске активности /А-СДА/.

У прошлом сазиву локалног парламента највише одборника имао је СНСД - девет, по три одборника СДС, ДНС, СДА, по два одборника ПДП и НДП, те по једног одборника Српска радикална странка Републике Српске, СДП, СП, Еколошка партија Републике Српске и мандат националних мањина независни кандидат Милослав Брабенец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана