Дрина бистрином и љепотом опчинила младичаре, пехар Бањалучанину

Срна
Дрина бистрином и љепотом опчинила младичаре, пехар Бањалучанину

ФОЧА - Александар Шурлан из Бањалуке, који је једини успио да “превари краљицу дринских дубина”, побједник је дводневног “Хуко хуко купа” у Фочи, такмичења у лову на младицу на ријеци Дрини.

За разлику од прошлогодишњег такмичења, када је било седам улова, ове године из Дрине је, и то другог дана такмичења, извучена и након мјерења одмах враћена у воду само једна младица.

Риболовачку част спасио је Александар Шурлан, члан Друштва спортских риболоваца “Бањалука”, који је уловио младицу дугу 58 центиметара, на дијелу тока око четири километра низводно од Фоче.

“Срећа, ништа више, ко год каже да је нешто друго није у праву. Од 50 људи када ухвати један, нема ту знања, то је срећа, тренутак, она је у том тренутку била ту, ја сам се нашао на правој позицији и то је то”, прича побједник.

Он је додао да се риба закачила, као што се то и каже за младицу, послије његових 1.000 забачаја.

“Лагано сам је извукао, није било проблема. Уловио сам је на мамац главињару, то је од једног нашег бањалучког мајстора, којег поздрављам и честитам му на изради”, рекао је Шурлан.

Овај риболовац и ранијих година долазио је на “Хуко хуко куп”, имао је улове, али ово му је први пут да се нашао на побједничком постољу.

На риболов у Фочу Шурлан долази и мимо “Хуко хуко купа”, што и јесте један од главних циљева овог такмичења, које организује домаће Спортско-риболовно друштво “Младица”.

“Када почнете да долазите на такмичења, стекнете пријатеље, онда вас они позову у госте и буде веома лијепо. Фоча и фочански крај по мени је, што се тиче природе, наљепши, не само Дрина, има ту доста ријека”, истакао је бањалучки риболовац.

За прво мјесто, Шурлан је награђен риболовачком опремом у вриједности 600 КМ и новчаном наградом од 300 КМ.

Извлачењем такмичарских бројева из шешира, одлучено је да такође вриједне робно-новчане награде за друго и треће мјесто добију Небојша Јоковић из Чачка и Младен Савовић из Прибоја.

Дрина је оба дана била изузетне бистрине, а риболовци причају да је та околност донекле отежала лов, јер је младицу тада веома тешко преварити.

“У сваком риболову потребна је срећа и мало знања. Свиђа ми се овдје, први пут сам на такмичењу, ријека је много лијепа и вјероватно ћу чешће долазити”, рекао је Јоковић, који је освојио друго мјесто.

Секретар Спортско-риболовног друштва “Младица” Владимир Тривун каже да је првог дана водостај био мало неповољан због рада Хидроелектране “Мратиње” на ријеци Пиви, а да су другог дана услови били повољнији и водостај није варирао.

Откако је 2017. године обновљено ово такмичење, у Фочи је током године све више риболоваца који долазе из других мјеста, не само из БиХ, већ и из земаља окружења.

“У прошлој години смо имали риболовце из иностранства и бивше Југославије, највише из Србије и Црне Горе, и из БиХ, наравно. Долазе људи са мјесечним, седмичним, дневним дозволама, задовољни смо одзивом и углавном сви оду, ако не са екстра уловом, али сигурно са лијепим успоменама на природу и ријеку Дрину, њена бистрина је за све риболовце фасцинирајућа”, истиче Тривун.

Он додаје да газдују са 17 ријека, рјечица и потока, да се труде да сачувају рибљи фонд, јер имају и рибочуварску службу и да сваке године порибљавају ријеке сходно могућностима и уз помоћ “Хидроелектрана на Дрини” из Вишеграда, из њиховог програма ревитализације Дрине и њених притока.

На такмичењу је учествовало више од 40 риболоваца из Србије, Црне Горе и БиХ, а награђени су и најмлађи такмичар, тринаестогодишњи Алекса Машић и најстарији, шездесетпетогодишњи Војо Мојовић, обојица из Фоче.

Награду за “пецање из кафане” добили су такмичари из Власенице.

“Хуко хуко куп Фоча 2021” требало је да се одржи у децембру, било је 100 пријављених учесника, али је због неповољних хидролошких услова помјерен за крај сезоне лова на младицу, а од 1. фебруара до 1. септембра је ловостај за ову врсту рибе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана