Драгутин Шкребић, кандидат СПС-а за начелника општине Теслић: Предуго слушамо обећања без резултата

ПР
Драгутин Шкребић, кандидат СПС-а за начелника општине Теслић: Предуго слушамо обећања без резултата

Спремни смо да се носимо са свим изазовима и сматрамо да имамо капацитете који ће оправдати како наша, тако и очекивања наших суграђана у општини Теслић, тврди кандидат Социјалистичке партије Српске за начелника ове општине Драгутин Шкребић.

ГЛАС: СПС је ново име на политичкој сцени, шта је то што препознајете као предност, те Вас је навело да приступите тој странци?

ШКРЕБИЋ: СПС можда јесте ново име, али принципи на којима почива су добро познати и укоријењени принципи социјалиста са јасним циљевима, а на првом мјесту да наша Република Српска буде друштво социјалне правде, слободних и солидарних грађана, једнаких могућности за све који имају исти циљ - бољи живот за све грађане и генерације које долазе. Неки од ових принципа су можда били заборављени у претходном периоду, али млади људи који су покренули цијелу ову причу показали су ми да се вриједи борити за истинске циљеве и вриједности, да младост има довољно снаге, воље и знања да покрене промјене и управо то је један од главних разлога зашто сам се одлучио приступити Социјалистичкој партији Српске. Сматрам да енергија и снага младих људи који су се окупили око ове идеје, уз искуства и знања нас мало старијих могу дати резултате који ће направити озбиљан помак у односу на тренутну ситуацију.

ГЛАС: Колико сте увјерени у снагу тима који сте окупили у Теслићу?

ШКРЕБИЋ: Мој тим чине људи које познајем и који мене познају јако дуго. Знамо шта можемо очекивати једни од других и међу нама нема било каквих недоумица. Сви смо се окупили око истих идеја, а то су жеље за промјенама, развојем и напретком наше заједнице. Спремни смо да се носимо са свим изазовима и сматрамо да имамо капацитете који ће оправдати како наша, тако и очекивања наших суграђана у општини Теслић. Своју снагу провјерићемо на терену, међу грађанима и бирачима када за то дође вријеме. Грађани ће најбоље оцијенити квалитет нашег политичког програма и приоритете које смо ми препознали као најважније.

ГЛАС: С обзиром на то да обављате дужност директора Инспектората, једне од кључних контролних институција у Републици Српској, многи су се изненадили Вашом кандидатуром за начелника општине. Зашто сте се одлучили за тај корак?

ШКРЕБИЋ: Руководити институцијом као што је Инспекторат Републике Српске је велика част и повјерење које ми је указано од стране Владе Републике Српске. Сматрам да сам својим радом и радом мојих најближих сарадника оправдао то повјерење, да смо одговорно користили расположиве ресурсе и предано радили, чак и изнад својих реалних капацитета, у протеклом периоду од када нас је задесила ова ситуација са вирусом корона. Тако ће бити и даље, све док будем на овој функцији. Суграђани и моји пријатељи који знају колико сам везан за своје родно мјесто, гдје и данас живим са породицом, нису се изненадили мојом кандидатуром за начелника општине Теслић. За мене је ово прилика да директно допринесем својој заједници и остварим идеје за које сматрам да би унаприједиле квалитет живота грађана Теслића.

ГЛАС: Какве резултате и чију подршку очекујете?

ШКРЕБИЋ: На првом мјесту очекујем подршку чланова СПС-а којих је сваки дан све више, али и других партија које желе јединство у Теслићу, а које нам је недостајало претходних година. Такође, очекујем и подршку свих грађана који сматрају да је крајње вријеме да се ситуација у Теслићу промијени и да се реализују конкретни задаци који ће помоћи грађанима да боље живе. Предуго слушамо обећања која остају без резултата. Имали смо кризу у раду Скупштине, као и иницијативу за смјену начелника, што јасно говори о нагомиланом незадовољству становника Теслића. Рано је говорити о резултатима, али могу рећи да се надам да ће суграђани препознати и подржати нашу визију за развој заједнице јер моја жеља је да и даље живим у Теслићу и мој једини интерес је стварање бољих услова за љепши живот свих нас.

ГЛАС: Која су кључна питања на која ћете се фокусирати у предизборној кампањи?

ШКРЕБИЋ: Општина Теслић је једна од највећих општина у Републици Српској. Позната је по својим богатим природним ресурсима којима, нажалост, у протеклом периоду није газдовано домаћински. Више него икада нам је потребно руководство које ће одговорно управљати расположивим ресурсима и сачувати их за будуће нараштаје. Ако користимо благодети које нам је природа дала, морамо знати и да их чувамо и поштујемо. Као подручје са развијеном туристичком понудом морамо имати у виду да квалитетна путна инфраструктура значајно утиче на унапређење туристичких потенцијала, те и у том смислу треба континуирано да радимо на побољшању. Такође, туризам пружа додатне могућности домаћим пољопривредним произвођачима, који на подручју наше општине захваљујући идеалним природним условима производе висококвалитетне производе. Потребно је и њима пружити подршку, како економску, тако и логистичку, и омогућити им да на организован начин промовишу своје производе и да их понуде туристима и посјетиоцима. Развијање одговарајућих капацитета и унапређење рада општинске управе морају имати за циљ да привуку инвестиције, да се ради на унапређењу локалног развоја и стварању повољног пословног окружења, јер једино на тај начин можемо очекивати и стварање нових радних мјеста. Не смијемо занемарити ни културне и друштвене потребе наших суграђана, посебно оних најмлађих, јер наш приоритетни циљ је да пружимо подршку младима да свој живот и своје породице граде у Теслићу и да остају у својој земљи. Много је још питања која анализирамо и мислим да ће управо људи који су окупљени око СПС-а својим искуством у привреди и друштвеном животу дати свјеже и иновативне приједлоге и рјешења која бисмо реализовали у наредном периоду.

Визија

ГЛАС: Као истакнути привредник у Вашој општини, да ли ћете се потрудити да помогнете привредницима који су најугроженији у протеклих пар мјесеци, чије је даље пословање нарушила пандемија вируса корона?

ШКРЕБИЋ: Као неко ко је више од двије деценије у привреди јако добро знам у како тешкој ситуацији се домаћи привредници сада налазе. Поред бројних мјера помоћи које је Влада Републике Српске упутила привредницима, неопходно је да и локалне заједнице у складу са својим могућностима пруже подршку послодавцима да што лакше превазиђу овај период, а да сачувамо радна мјеста. Постоје бројне обавезе које привредници плаћају, а које су у надлежности локалне самоуправе, те је у том погледу потребно размотрити могућности за смањење одређених давања, као и могућност субвенција и подстицаја најугроженијим дјелатностима. Овдје је заправо од кључног значаја да се планира реално, у складу са расположивим средствима како би могли испунити обећања дата грађанима, а не најављивати нереалне потезе који ће остати без икаквих резултата. Дугорочно гледано моја визија и жеља за општину Теслић је повећање домаћих и страних инвестиција у производњи, које ће стварати нову вриједност и обезбиједити додатна радна мјеста за наше грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана