Драгомир Гаговић за "Глас": Вода у Трнову дошла до викендица

М.В.
Драгомир Гаговић за "Глас": Вода у Трнову дошла до викендица

Трново - Начелник Трнова Драгомир Гаговић прогласио је ванредну ситуацију на подручју ове општине због обилних падавина које се очекују у наредном периоду, а велики проблем представља ријека Жељезница, а вода је дошла и до викендица.

Гаговић  наглашава за "Глас" да је најкритичније на простору Кијева, гдје су постављене и вреће са пијеском како би се одбранили од бујице.  Први човјек општине додаје да је отежавајућа околност што киша непрестано пада, али и што се слива са Бјелашнице, Трескавице, Рогоја и Јахорине.

  - Ми смо синоћ одржали сједниу Штаба и цијелу ноћ смо дежурали, на терену су биле екипе, гдје је било критично, напуникли смо неких 300 врећа тампоном, а у Мјесној заједници Кијево дошло је до пробијања насипа на три мјеста па смо ангажовали механизацију -  рекао је Гаговић.

Према његовим ријечима успјели су у значајној мјери да ублаже напад, а вода је дошла до пет викендица, а у двије дошла о темеља.

- Ријека Жељезница није у могућности да прими све притоке уз то ту су и бујични потоци. Вода тече ливадом куда никада није текла. Око 500 кубика тампомна дотјерали смо на два критична мјеста - рекао је Гаговић.  

Биће организовано стално дежурство у Штабу и другим субјектима који су укључени у акцију заштите и спасавања.

Штаб је дужан да обавјештава грађане о новонасталој ситуацији и мјерама које се предузимају, да нареди употребу снага и средстава Цивилне заштите и других субјеката на задацима заштите и спасавања.

Грађани, предузећа и друга правна лица у општини Трново дужни су да спроводе потребне мјере ради заштите и спасавања људства и материјално-техничких добара којима располажу, а која су угрожена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана