Драган Вођевић, начелник Мркоњић Града: Пола вијека “живимо” од дијаспоре

Милош Васиљевић
Драган Вођевић, начелник Мркоњић Града: Пола вијека “живимо” од дијаспоре

Подједнако развијамо село и урбани дио, а осим улагања у инфраструктуру почећемо са реализацијом великог пројекта, а то је градња полуолимпијског затвореног базена, да на тај начин употпунимо садржаје и учинимо лакшом свакодневицу нашим суграђанима.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Мркоњић Града Драган Вођевић и додао да су то само неки од планова чији је циљ бољи живот за око 14.000 становника колико тренутно броји ова општина.

-  Дефинитивно ове године један од приоритета нам је и јавна расвјета, јер су нам рачуни порасли па ћемо прећи на лед расвјету - рекао је Вођевић.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти који су планирани ове године на подручју општине?

ВОЂЕВИЋ: Разуђена смо општина на близу 700 квадратних километара па тако сваки крај има своје приоритете. Ове године уложићемо око 1.200.000 КМ у сеоске путеве, надоградићемо вртић да ријешимо боравак дјеце, а у плану је да радимо и нове свлачионице на стадиону “Луке” уз помоћ Фудбалског савеза Републике Српске. Уз то радимо главни пројекат за градски затворени базен, а надамо се да ћемо од љета кренути у реализацију. Помоћи ћемо и младе брачне парове, биће изграђена зграда гдје ће општина субвенцијом учествовати са 250 марака по квадратном метру, а услов је да је барем један супружник пријављен на подручју општине и млађи од 40 година, а већ има доста заинтересованих.

ГЛАС: Јесте ли довољно искористили туристичке потенцијале, имате Балкану, Пецку, нетакнуту природу, а немате још увијек туристичку организацију?

ВОЂЕВИЋ: Нисмо. Завршавамо стратегију за развој општине у наредних седам година и послије Дана града биће пред одборницима, а уз оснаживање привреде приоритет је и туристички развој. Имамо велике потенцијале и природне љепоте које морамо искористити, а од љета ћемо основати и туристичку организацију. Све популарнији је сеоски туризам и већ имамо добре резултате, али желимо да направимо искорак.

ГЛАС: Како задржати младе у малим општинама и које су то мјере да се подстакне наталитет?

ВОЂЕВИЋ: Већ трећу годину субвенционишемо бесплатан превоз ђака за средњу и основну школу, као и набавку уџбеника за основце. Сачувати младе на вјековним огњиштима јесте најтеже обавеза и велики изазов који није мимоишао ни нашу локалну заједницу. Мркоњић Град “живи” од дијаспоре посљедњих 50 година и то је чињеница. Још од седамдесетих година прошлог вијека па до данас хиљаде породица из нашег града отишло је у Италију, Аустрију, Њемачку и остале европске земље, а они никада не заборављају одакле су кренули. Ипак, охрабрују чињенице да се људи враћају, а трудимо се да свима обезбиједимо пристојне услове за живот.

ГЛАС: Какав је привредни амбијент? Имају ли се људи гдје запослити?

ВОЂЕВИЋ: Тренутно је нешто више од 500 људи на бироу, имамо добре фирме, а 520 субјеката није занемарљив број гдје своју плату зарађује нешто мало мање од 4.000 запослених. Са те стране можемо бити задовољни, много је малих фирми на подручју наше општине и што је најважније позитивно послују.

Аутопут

ГЛАС: Колико је предност близина Бањалуке, а с друге стране и отежавајућа околност?

ВОЂЕВИЋ: Свака медаља има двије стране па тако и овдје има становника који свакодневно путују до Бањалуке на посао и враћају се, али и обратно. Олакшавајућа је околност то што су близу факултети за наше студенте, али и УКЦ РС. Надамо се да ће у наредних пет до шест година доћи до изградње аутопута Бањалука - Мркоњић Град и даље према мору што би била највећа добит за нас, јер би то сигурно сачувало народ овог краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана