Донски кадети ће поново проћи улицама Билеће, као прије 100 година

Срна
Донски кадети ће поново проћи улицама Билеће, као прије 100 година

БИЛЕЋА - Руски кадети, припадници Донског кадетског корпуса ће поново, као и прије 100 година, проћи улицама Билеће, поручио је вечерас директор тог славног руског корпуса Андреј Александрович Рембајло на “Братској вечери” у Билећи.

“Вечерас смо симболички донијели нашу заставу која је била прије 100 година у Билећи и ово је њена друга отаџбина”, рекао је директор Донског кадетског корпуса на свечаности којом је завршена тродневна манифестација “Донцима у част”, поводом 100 година од њиховог доласка у Билећу.

Он је поновио да ће донски кадети поново доћи у посјету Билећи и захвалио свима који су учествовали у организацији манифестације поводом овог великог јубилеја.

У оквиру “Братске вечери” одржана је пројекција филма “ДККК 2021” који говори о историји тог најелитнијег корпуса некадашње Царске Русије, који је обновљен 1991. године, као и о његовом садашњем модерном раду и школовању кадета за будуће руске официре у Донском кадетском корпусу.

Посебно због ове вечери, у Билећу је први пут дошао једини потомак на овим просторима једног од донских кадета који су прије 100 година боравили у Билећи, професор Алексеј Арсењев из Новог Сада.

“Мој отац је дошао у Билећу са корпусом, у избјеглиштво без родитеља, и та школа и васпитање које је стекао овдје у вашој касарни су му били и мајка и отац”, рекао је професор Арсењев, истакавши да су кадети своје значајно образовање стекли у овом малом мјесту, на шта треба сви да буду поносни.

Он је донио обиман материјал - књига, успомена, текстова, оригиналних цртежа кадета, који су у Билећи, између осталих многобројних дјелатности, још тада издавали и имали свој илустровани рукописни часопис са фарбањем.

Професор је говорио о великим достигнућима и каријерама које су донски кадети који су били у Билећи у тешким животним условима остварили код нас и широм свијета, а један од њих је био познати астроном у америчкој НАСА, други, рођени Билећанин, је у Чилеу једини на свијету написао енциклопедију о молибдену.

Поменуо је и друге познате кадете који су послије постали београдски архитекте многих важних зграда у српској престоници, професори факултета, пјесници, те пројектанти хидроелектране “Бајина Башта”.

Богат културно-умјетнички програм у Дому културе “Јевто Дедијер” приредила су билећка културно-умјетничка друштва “Војвода Влатко Вуковић”, “Војвода Глигор Милићевић”, “Владимир Гаћиновић” и “Зора”.

Организатор манифестације је Завичајни клуб “Освит” из Билеће, а генерални спонзор “Електропривреда Републике Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана