Донација из Mozzarta за најстарију школу на Мајевици

ГС
Донација из Mozzarta за најстарију школу на Мајевици
Foto: Mozzart | Донација из Mozzarta за најстарију школу на Мајевици

ЛОПАРЕ - Најстарија школа на Мајевици налази се у селу Прибој код Лопара. Основна школа „Вељко Чубриловић” ове године прославља 143. рођендан, а тренутно има 105 ђака у 11 разреда у централном одјељењу у Прибоју и подручним у Пељавама и Липовицама. Подручне школе недавно су добиле пројекторе за наставу, па су се у компанији Mozzart побринули да и ђаци централне школе имају исте услове на часовима.

- Пратећи медије, видио сам да компанија Mozzart доста полаже на хуманитарни рад, па сам одлучио да им се обратим с обзиром на то да школа тада није имала пројектор. Зато нам је ова донација из Mozzartа заиста добро дошла за још квалитетнији рад са ђацима. Ученици су се веома обрадовали, а ова вијест ће се наћи на нашем сајту као и у Љетопису школе- каже директор Основне школе „Вељко Чубриловић” у Прибоју код Лопара Војислав Божић.

Основци су се толико обрадовали поклону да су представнике компаније Mozzartт дочекали уз пјесму, рецитацију и захвалницу.

Из руководства школе поручују да ће ова донација унаприједити квалитет извођења наставе, а ђацима олакшати приступ учењу. Примјена пројектора у настави је вишеструка. Наставници могу да га користе за припрему наставе, за емитовање филмова за ученике нижих разреда, те презентације о безбједности у саобраћају које за ученике организују припадници МУП-а.

Централна школа образује ученике до деветог, а у подручним одјељењима у Пељавама и Липовицама.наставу похађају до петог разреда.

Осамдесетих година имали су и до 1.000 ђака, а данас их је око 100. Број ученика знатно је мањи због великих миграција становништва, па су подручна одјељења у Бријесту и Подгори одавно укинута.

Да би опстала као централна, школа не може имати мање од 16 одјељења. С обзиром на то да је ова школа знатно испод законског минимума, посебан статус би им дао сигурност у даљем раду.

Због тога родитељи, бивши ђаци и наставници потписују петицију којом од ресорног Министарства траже посебан статус. То би, кажу, посебно значило локалној заједници јер је ово најстарија школа на подручју Мајевице кроз коју је од оснивања прошло десетине хиљада ђака.

Чињеница да друштвено одговорна компанија Моззарт препознаје важност опстанка школе у овом малом мјесту и помаже им у опремању, даје им додатни вјетар у леђа да наставе да трају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана