Домаћини устају прије пијетлова

Сретен Митровић
Домаћини устају прије пијетлова

РОГАТИЦА - Пољопривредно газдинство Џида у Борикама је свијетли примјер широм Рогатице, а то доказују и награде које освајају гдје год изложе своје производе. Осим производње жита и кромпира, по којем су надалеко чувени, баве се и мљекарством, а да би све постигли, у рад су укључени сви чланови ове узорне породице, од најстаријих до основаца.

Наградама су се окитили и на недавно одржаној 57. регионалној пољопривредној изложби у Рогатици, гдје су били глава породице Драгомир и његова супруга Станка, синови Душко и Жељко са супругама и петоро унучади, односно свих 11 чланова ове по много чему јединствене сеоске породице из Лијеске.

Газдинство Џида по уређењу штанда и присуству чланова породице већ на старту изложбе привукло је велику пажњу посјетилаца. Међу њима је био и предсједник комисије за оцјењивање квалитета кромпира Војислав Тркуља из Бањалуке, који је рекао да се ради о истакнутом пољопривредном газдинству и носиоцу бројних признања за своје производе са изложбама и сајмовима, не само у Рогатици него и шире.

Само на овогодишњој изложби породица Џида освојила је прву награду за изложени сјеменски кромпир и трећу за колекцију приплодних оваца, којих у тору има више 50, не рачунајући јагњад.

Али то није и све са чим се Џиде поносе. Ове године са 15 хектара властитог и у закуп узетог земљишта произвели су око 50 тона квалитетне меркантилне пшенице и одмах након жетве испоручили је једном млину код Бијељине. Било је и нешто зоби за властиту стоку и ражи за тржиште.

Уз то Џиде су ове године, као власници привредног друштва “Агро плод” кромпир сијали на 30 хектара земљишта и из тренутне кампање вађења очекују да ускладиште, а затим тржишту понуде, око 1.000 тона сјеменског и меркантилног кромпира.

Познати су и по производњи млијека. Прве литре испоручили су у јуну 2010. године билећкој мљекари “Пађени”, са којом до данас имају добру пословну сарадњу.

- Лани смо испоручили 19.000 литара, а за девет мјесеци ове године више од 17.500 литара од шест музних крава које ће ускоро добити појачање са нове три стеоне младе јунице - прича Драгомир.

Све што су постигли и постижу резултат је даноноћног рада цијеле породице.

- Сви радимо, од нас најстаријих до мојих основаца. У нашој кући на спавање се иде у касне вечерње сате и устаје уз прве пијетлове, а неријетко и прије њих, зависно од послова које треба обавити - каже Драгомир, коме у помоћ пристижу унуци и унука Жељана, која је матурант рогатичког Средњошколског центра.

Сјетва

Иако кампања вађења кромпира још траје Џиде већ увелико мисле и на наредну годину кроз наступајућу јесењу сјетву.

Ради плодореда, они ових дана, одмах након вађења кромпира, уз примјену потребних агротехничких мјера и са највећим дијелом властите механизације, на истим парцелама сију меркантилну пшеницу. До сада је засијано око 70 дунума и та количина расте са количином извађеног кромпира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана