Домаћи сир губи битку с увозним

Јана Кезић
Домаћи сир губи битку с увозним

БАЊАЛУКА - Мљекаре у Српској су лани смањиле производњу сира и млијека у односу на годину раније, док су с друге стране произвеле више павлаке и маслаца, а домаћи прерађивачи истичу да су у неповољној ситуацији, јер купци посежу за увозним артиклима који су јефтинији.

Према подацима Завода за статистику РС мљекаре су лани у односу на 2021. годину повећале производњу маслаца и осталих жуто-масних производа за 15,3 одсто, павлаке за 11,2 одсто, као и ферментисаних млијечних производа за 8,2 одсто, док је истовремено забиљежено смањење производње крављег сира за 2,2 одсто, као и млијека за пиће за 15,2 одсто.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје за “Глас Српске” каже да повећање производње наведених млијечних производа у суштини за домаће произвођаче не значи ништа посебно, јер су на тржишту и даље доминантни увозни производи.

- Цијене у ЕУ су се вратиле на ниво који није добар за домаће произвођаче. Ако они полутврде сиреве продају за 3,2 евра по килограму, а ми само млијеко за прављење тог сира плаћамо десет марака, јасно је да немамо рачунице да то производимо - рекао је Вукоје.

Објаснио је да домаћи произвођачи плаћају сирово млијеко много скупље него они у Европској унији.

- Они су цијене сирева знатно спустили, тако да ми испадамо из игре, јер се на наше тржиште много увози. Увозе сви како хоће, а домаће производе нико не штити - казао је Вукоје.

Додао је да се из Српске највише извози традиционални програм којег у иностранству нема.

- Ако ниси конкурентан цијеном, а не квалитетом, не можеш ни извозити - рекао је Вукоје, додајући да цијене млијечних производа у домаћим маркетима за сада не могу ићи горе. С обзиром на то да наши произвођачи, како каже, нису довољно заштићени, сматра да ће у овој години поново доћи до пада у продаји, али и производњи.

Да увозници и даље купе кајмак сагласан је и власник бијељинске мљекаре “Дуле” Душко Цвјетиновић, који каже да у његовој фирми није дошло до повећања производње павлаке и жуто-масних производа.

- Наши производи се врло слабо извозе, а додатни проблем могао би нам створити и најављени увоз млијека из Пољске, које је веома јефтино - рекао је Цвјетиновић.

Сирово млијеко         

Подаци Завода за статистику РС показују и да су мљекаре лани прикупиле око 89 тона сировог крављег млијека, што је за 4,4 одсто мање у односу годину раније.

- Од тога је 84,91 тона откупљена од пољопривредних газдинстава у Српској, што је за 2,7 одсто мање у односу на 2021 - подаци су Завода.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара Владимир Усорац каже да ти подаци доказују да су села празна и да нема више ко да ради. Он каже да се откупна цијена млијека у Српској креће од 0,95 КМ до марку по литру, нагласивши да би могле бити и веће, као и премије које су, како каже, у Европи пуно веће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана