Домаћи парадајз дају у бесцијење

Анита Јанковић
Домаћи парадајз дају у бесцијење

Бањалука - Произвођачи парадајза из РС незадовољни су откупном цијеном овог поврћа која на самом почетку сезоне једва достиже 1,20 КМ по килограму, јер су домаће пијаце и тржни центри преплављени парадајзом из увоза.

Домаћи парадајз већ је дозрио у пластеницима и берба на подручју Лакташа, Градишке и Српца полако се захуктава, али произвођачи муку муче са откупним цијенама које, како кажу, никад нису биле ниже. 

Огорчење због цијена не крије ни пољопривредник Срђан Драгомировић из Српца. Он каже да парадајз бере већ десетак дана, а на 4.000 квадрата, колико има засијано, очекује да до краја јесени убере око 100 тона.

Презадовољан је родом и квалитетом, али, нажалост, од тога не може имати велике користи, јер због парадајза из увоза његов производ не може да се пробије на тржишту.

- Парадајз је ове године родио као никад, али цијена за јун, кад домаће поврће тек стиже, је срамотно ниска и знатно је нижа у односу на раније године. Наше тржиште је преплављено парадајзом из Турске, јер га не могу извозити у Русију, па сад све вишкове гурају нама - прича Драгомировић.

Овај ратар каже да би ситуација било много боља када би се ово поврће са њива РС могло извозити у ЕУ.

- Кад би нам се отворила врата Европске уније, могли бисмо проширити производњу, а самим тим и много више задарити - говори Драгомировић.

У пластеницима Дарка Баврлића из Градишке парадајз приспијева за пет, шест дана. Квалитетом је више него задовољан, а и приноси га нису издали, али проблем је само ниска цијена.

- На 1.000 садница убраћу око седам тона. Цијена парадајза се годишње у просјеку креће око 80 фенинга, а како је почело, ове би могла пасти и на пола марке - прича Баврлић

и додаје да је претходних година пластенички парадајз у јуну коштао око двије КМ по килограму, док је ове године за ту количину потребно издвојити 1,20 марака.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је тржиште у РС преплављено увозним поврћем из Албаније, Грчке, Македоније, Турске, па чак и Србије усљед чега се домаћа роба продаје у бесцијење или пропада.

- Наши пољопривредници улажу огроман новац у модернизацију производње, загријавање пластеника, наводњавање, а кад поврће стигне, проблем је наћи купца који ће платити приступачну цијену, јер су сви подмирени увозним поврћем - каже Маринковић.

Он је истакао да је ратарима, повртарима, воћарима и сточарима из РС и ФБиХ прекипјело, јер се домаћа производња константно уништава науштрб увозних лобиста.

- Подићи ћемо тужбу против Савјета министара БиХ и Министарства спољне трговине и економских односа, јер ништа нису предузели у погледу заштите домаће производње, која је на издисају, иако смо то више пута од њих захтијевали - прича Маринковић и додаје да за сељаке нико нема слуха због чега ће своја права тражити на суду.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у оквиру подршке биљној производњи произвођачима даје подстицаје за произведено и продато воће, поврће и гљиве.

Висина премије износи 15 одсто од просјечне тржишне цијене по производу. За изградњу стакленика и пластеника подстицаји износе 30 одсто уложеног новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана