Домаћа лубеница и паприка касно стижу на трпезу

Анита Јанковић Речевић
Домаћа лубеница и паприка касно стижу на трпезу

БАЊАЛУКА - Промјенљиво и кишно вријеме успорило је прољетну сјетву на ораницама широм Српске и забринуло домаће ратаре, који тврде да ће ове године све поврће каснити минимално двадесет дана, а ништа боља ситуација није ни са житарицама.

У ово доба године већ је требало да буде засијана већина планираних површина под кукурузом, сунцокретом, сојом, али чим се временске прилике

устабиле и допусте машинама да уђу у поље, падне нова киша и помрси планове пољопривредника.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас” да је прољетна сјетва кукуруза и соје завршена на тек нешто више од 50 одсто планираних ораница.

- Временске прилике овог прољећа никако нису наклоњене пољопривредним произвођачима. Тамо гдје је водопропусно земљиште сјетва је добро поодмакла, али имамо много површина у које је немогуће ући са механизацијом јер је земљиште сувише влажно. Ове сада кише су додатно пролонгирале рокове - рекао је Маринковић.

Ако све буде завршено у наредних неколико дана, Маринковић каже да посљедице ипак неће бити велике.

- Промјеном и прилагођавањем хибрида можемо надокнадити ова кашњења и испунити очекивања када су приноси у питању, међутим, временске прогнозе за наредне дане не обећавају. Видјећемо шта нас чека на љето и јесен - рекао је Маринковић и додао да су сјемена ове године знатно поскупјела, што повећава цијену сјетве од 20 до 40 одсто у односу на лани.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић наводи да се увелико касни и са сјетвом и расадима поврћа.

- Паприке и парадајз још нису изнесени у пластенике, краставци једним дијелом јесу, али све је то споро. Лубеница, на примјер, још нигдје није расађена, а већ је мај. То значи да ће готово сви плодови када је у питању поврће ове године и те како каснити. Једино могу рећи да су засијани купус и кромпир, он је већ и поникао - казао је Илић. 

Истиче да повртари очекују тешку годину с обзиром на улагања и високу цијену репроматеријала, а страхују и од откупних цијена.

- Све зависи од увоза који је наш највећи непријатељ. Ако тржиште преплави увозно поврће, то ће диктирати и цијену. На то, нажалост, не можемо реаговати већ годинама - жали се Илић.

На имању пољопривредника из Лијевча поља Душка Бањца све културе већ су засијане, али кашњење доспијећа плодова је, како истиче, неминовно.

- Обрадио сам око десет хектара, на пет сам засијао купус и кромпир, а на преосталих пет житарице. Ситуација у вези са усјевима није најсјајнија, али шта је, ту је. Од 20 до 30 дана касниће сви плодови, видјећемо шта ће нам донијети јесен - казује Бањац.

Калкулације

Стојан Маринковић каже да је овог прољећа дошло до одређеног прекомпоновања када је у питању избор култура.

- Примјетно је повећање површина под сунцокретом, док је јесенас то било са уљаном репицом. Због турбуленција на свјетском тржишту житарица ратари су поколебани јер је сјетва кукуруза поприлично скупа, а откупне цијене у сталном паду, тако да произвођачи калкулишу и прибјегавају другим културама - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана