Домаћа капљица привлачи странце

Јасна Драгојевић
Домаћа капљица привлачи странце

Бањалука - Повољна клима, квалитетно земљиште и конфигурација терена утицали су на ширење винограда на сјеверу и сјеверозападу РС, а винарије на овом подручју препознали су и туристи који све чешће куцају на њихова врата.

За узгој врхунских сорти винове лозе, које дају квалитетне капљице вина, погодним су се показали терени око Бањалуке, Челинца, Лакташа, Козарске Дубице, Прњавора и Дервенте. Док се вино полако пробија на тржишту, из супротног смјера стижу све веће групе туриста којима су винарије одувијек биле мамац. Винари истичу да би их било још више када би се порадило на адекватној туристичкој промоцији и законским измјенама. Сматрају да би, прије свега, требало раздвојити мале од већих винарија, као што је случај у сусједној Хрватској.

Без обзира на поменуте препреке, винари истичу да имају све више туриста који обилазе њихова имања. У сеоском домаћинству "Бањац" у Козарској Дубици, које има два хектара винограда и вински подрум, кажу да им долазе најављене групе и да посјетилаца има из разних крајева. С обзиром на то да се ради о сеоском туризму излетничког типа, немају прецизну евиденцију броја посјета.

- Иначе радимо петком, суботом и недјељом, али за најављене групе отварамо врата сваки радни дан. Највише посјетилаца је из сусједних општина, али их има и из Словеније, Аустрије, Њемачке и других земаља - каже власник домаћинства Александар Бањац.

Развој виноградарства и винарства, захваљујући повољним природним условима који владају у овим крајевима, истичу винари, требало би да прати улагање, што би омогућило да вински туризам постане посебан облик туристичке понуде.

- Да би винарије постале туристички објекти потребна су већа улагања, а довољно би било примијенити правилнике који су у примјени у Хрватској. Тамо, на примјер, имају обуке за мале подрумаре, који иду на једномјесечни курс и према њиховом закону, постају обучени за производњу вина. Осим тога, неопходне су веће субвенције и боља стручна помоћ која је за сада слабо изражена - каже власник винарије "Поповић" Зоран Поповић.

И у челиначкој винарији "Јунгић" истичу да држава треба пружити већу подршку том сектору како би били проширени виногради, а са њима и производња вина.

- Тренутно имамо око шест хектара засада, а да разгледају и фотографишу винограде углавном долазе наши људи из иностранства, али и странци којих је било са свих континената - реко је власник винарије "Јунгић" Жељко Јунгић.

У овом сегменту туристичке понуде далеко испред свих је највећа винарија у Српској "Подруми Вукоје" из Требиња. Они су подигли чувену винску цесту на којој туристи, осим у разгледању винограда и врхунском вину, могу уживати и у специјалитетима херцеговачке кухиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана