Домаћа храна и козметика иду као алва

Дејан Јовичић
Домаћа храна и козметика иду као алва

СРБАЦ - Домаћице учлањене у србачко Удружење жена, њих 45, неуморно раде на очувању старих заната, традиције и обичаја, а њихови производи доступни су све већем броју купаца у Републици Српској.

Поред Крајишке куће у Бањалуци и Куће Лијевча и Поткозарја у Градишци њихови производи однедавно су доступни и у Поткозарској кући у Приједору, а међу најпродаванијим су домаћи пекмези, љути џемови, медењаци и природна козметика.

Љиљана Нуждић из Српца прави уља од кантариона и чајеве, мелеме и тинктуру од гавеза и разне ликере за којима влада велика потражња.

- Сакупљам љековито биље попут нане, хајдучке траве и кантариона, а јако је добра и вранилова трава, која се користи за чајне мјешавине. Уље од кантариона служи за зарастање рана, помаже код проширених вена и упале. Све радим на природној бази и многи који дођу поново се враћају - каже Љиљана, која израђује и кутије за украсе, шминку и поклоне.

На властитом изложбеном салону у Српцу се редовно могу пронаћи производи Бране Сувајац, која узгаја љешњак већ осам година на парцели од једног и по хектара, а прије шест мјесеци је почела са производњом домаће чоколаде.

- Ручно припремам чоколаду са мањим садржајем шећера. Основа је пржени љешник, а онда додајем различите врсте сувог воћа. Имам разне калупе па израђујем чоколаде по наруџби, за рођендане, годишњице и друге лијепе поводе - рекла је Брана, која прави и ликер од прженог љешника.

Међу чланицама удружења је и Тања Вучић из Доњих Срђевића, која се бави производњом козијег сира са разним додацима.

- Имам разних врста у понуди, а више правим сир који може да стоји, као што је сушени са разним додацима, затим са сусамом, љутом туцаном паприком, копром, шареним бибером и комбинацију шареног бибера и босиљка. Производим и свјежи сир, тврди и полутврди, сир у маслиновом уљу, кефир, као и млијеко и сурутку која се највише тражи - каже Тања, која узгаја десет коза.

Истиче да је козји сир важан за јачање нервног система, имунитета, дисајних путева, пробаве, рада срца и бубрега, као и за смањење холестерола, а за његову припрему користи пастеризовано млијеко, што, како каже, много значи за здравље.

- Млијеко пастеризујем на 72 степена и брзо хладим на 35, а онда сирим са сирилом у праху. За један тврди или полутврди сир је потребно и до десет литара млијека. Све у вези са припремом радим сама, а муж ми помаже са исхраном стоке. Изненађена сам интересовањем људи који увијек изнова долазе, посебно оних који имају здравствене тегобе - каже Тања и додаје да планира да проба припрему ролованог сира.

Домаћу кухињу његује и Милка Станковић, која прави домаће резанце за супу од домаћих јаја по традиционалној рецептури, а производи и кукурузно брашно.

- Резанце правим по рецепту наших бака, а њихова предност је што се не распадају након подгријавања и буду још укуснији. Ако се чувају у папирној кеси, могу стајати и до годину дана - каже Милка.

Предсједница удружења Весна Смиљанић каже да се у продајним салонима у Бањалуци, Градишци и Приједору може наћи око 20 њихових производа и сви су прошли потребну анализу квалитета и здравствене исправности, а шира понуда се може пронаћи у њиховом изложбеном салону у Српцу на првом спрату тржног центра “Хипер Корт”.

Признања

Удружење жена Србац, које ће ускоро прославити четврту годишњицу постојања, редовно учествује на сајмовима широм БиХ. Добитник је и бројних награда за квалитет домаћих пекмеза, љутих џемова, крпених лутака и других производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана