Дом здравља у Кнежеву стаје на ноге

Данијела Стоканић
Дом здравља у Кнежеву стаје на ноге

Кнежево - Дом здравља Кнежево, упркос тешкој финансијској ситуацији у тој општини, захваљујући руководству ове установе полако стаје на ноге.

Ипак, најважније је то што уштеде на својој кожи ни у једном тренутку нису осјетили пацијенти, а ни радници. Да је тако потврђује и чињеница да је овај дом здравља прошле године рјешењем Министарства здравља и социјалне заштите РС добио статус сертификоване здравствене установе.

Пут до овог признања није био нимало лак, што је потврдила и вршилац дужности директора Дома здравља Љиљана Марковић-Ђурић, која је по доласку на ову функцију, прије три године, затекла огромна дуговања.

- Највећа дуговања су била за неуплаћене порезе и доприносе, што смо на самом старту репрограмирали. У међувремену смо успјели да отплатимо и већи дио дуговања, на шта смо посебно поносни - рекла је Марковић-Ђурић.

Додала је да су отплаћујући те дугове гомилани неки други, тако да су поново у процесу репрограма за дуговања из прошле године.

- Све у свему, опстајемо и функционишемо. Нажалост, од Фонда здравственог осигурања РС добијамо све мање новца, док су потребе становништва за здравственом заштитом све веће и због тога нам је неопходна помоћ општине, као оснивача Дома здравља - рекла је Марковић-Ђурић.

Истакла је да у овој установи, која запошљава 53 радника, нема вишка карда, као што су навели у Фонду здравственог осигурања РС и нагласила да неће бити отказа.

- Према стандардима и нормативима које је Фонд направио, код нас је 17 радника вишка. Међутим, то нису реалне ствари. Они за овај дом здравља предвиђају, кренувши од Хитне помоћи, један тим, односно по једног љекара и возача и двије медицинске сестре - казала је Марковић-Ђурић.

Према њеним ријечима, немогуће је да служба Хитне помоћи функционише са једним тимом током 24 часа.

- Једино што ће око десет радника кроз неколико година отићи у пензију - рекла је Марковић-Ђурић.

Као један од већих проблема у овој установи она је навела недостатак санитетских возила.

- Имамо два возила, од којих је једно давно набављено и у веома је лошем стању. Тако да нам је на располагању само једно, што никако није довољно. У Кнежеву има највише старије популације, а осим тога, свакодневно неколико пута пацијенте возимо у Бањалуку, која нам није близу. Због свега тога нам је неопходно још једно возило - рекла је Марковић-Ђурић. Под окриљем овог дома здравља постоје и три теренске амбуланте и то у Јаворанима, Имљанима и Корићанима, а укупно су регистрована 8.424 пацијента.

Службе

Дом здравља Кнежево функционише по систему породичне медицине, а постоји шест тимова.

Осим тога, ова установа има и лабораторију, хигијенско-епидемиолошку службу, као и службе Хитне помоћи и стоматологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана