Дом здравља у Билећи на ивици опстанка

Ведрана Кулага
Дом здравља у Билећи на ивици опстанка

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС прочешљала је пословне књиге Дома здравља "Свети Лука" у Билећи из прошле године уочивши при том да та здравствена установа има велике проблеме и да је чак неизвјестан и њен опстанак.

Билећки Дом здравља зарадио је мишљење са резервом за финансијске извјештаје за 2016. годину, док им је за дио који се односи на усклађеност са прописима дато негативно мишљење због бројних пропуста.

Укупни приходи локалне здравствене установе достигли су 1,29 милиона марака и мањи су 142.863 у односу на претходну годину, док су расходи заустављени на 1,88 милиона, тако да је остварен губитак од 594.097 КМ.

Дом здравља је у нотама уз финансијске извјештаје објелоданио забринутост за наставак пословања, јер није у могућности да измирује текуће и репрограмиране обавезе.

- Губитак изнад висине капитала на дан биланса је 1,42 милиона марака - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су, између осталог, утврдили да новац наплаћен по основу партиципације, односно 49.235 КМ, није уплаћиван на трансакциони рачун, што није у складу са Уредбом о условима и начину плаћања готовим новцем.

- Новцем из благајне набављана је роба, гориво за превоз пацијената и исплаћиване накнаде возачима хитне помоћи, што није у складу са Уредбом - навели су ревизори и додали да ни приликом исплате нето плата нису уплаћивани порези и доприноси.

Проблема је било и у начину рада руководства Дома здравља.  Управни одбор, према наводима ревизије, није разматрао план пословања нити је донио одлуку о усвајању плана пословања за 2016. годину, што није у складу са законом.

Лани није био ријешен ни правни статус директора кога је Скупштина општине Билећа разријешила дужности још у марту 2015, али је на крају ипак остао на том мјесту.

На достављени нацрт извјештаја о спроведеној финансијској ревизији није било примједби, а од вршиоца дужности директора Дома здравља Неђе Симовића јуче нисмо успјели да добијемо изјаву, јер су у Дому рекли да је на терену.

Набавке

Надлежни у Дому здравља лани су правили грешке и приликом набавки. Ревизори су нагласили да су поједине набавке обављене мимо процедура. Ријеч је о набавкама лијекова, материјала за одржавање сталних средстава, санитетског и материјала за лабораторију и стоматолошку амбуланту.

Главни пропусти

- губитак изнад висине капитала 1,42 милиона КМ

- новцем из благајне набављана роба и исплаћиване накнаде

- није био ријешен правни статус директора

- Управни одбор није донио одлуку о усвајању плана пословања Дома здравља за 2016.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана