Дом здравља Котор Варош: Крше одлуку Владе због страначког запошљавања

Драгана Келеч
Дом здравља Котор Варош: Крше одлуку Владе због страначког запошљавања

Котор Варош - Дом здравља “Свети Пантелејмон” Котор Варош запошљавао је нове раднике без сагласности Министарства здравља и социјалне заштите РС због чега из Фонда здравственог осигурања неће добити новац за њихове плате.

У Министарству здравља и социјалне заштите су истакли да су се челници которварошког Дома здравља оглушили о одлуку Владе РС којом је свим здравственим установама наложено да за запошљавање нових радника морају добити сагласност ресорног министарства.

- Добио сам информацију да је у Дому здравља Котор Варош запослена једна радница и да је у припреми запошљавање још једне иако Министарство здравља из те установе није добило захтјев нити јој је одобрило примање нових радника. Због тога ће бити упућен допис Фонду здравственог осигурања да заустави дозначавање новца за наведене плате - рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

Према Богданићевим ријечима, ако овај дом здравља буде наставио са новим запошљавањем, ући ће у озбиљан проблем у вези са финансирањем.

- Постоје правилници и критеријуми према којима се дозначава новац за пружање здравствене заштите. На основу тога Фонд здравственог осигурања одређује колико ће новца добити домови здравља. Међутим, нећемо повећавати та издвајања због тога што неко запошљава превише радника - нагласио је Богданић.

Дом здравља у Котор Варошу је и прије ангажмана нових радника имао вишка запослених. Према незваничним информацијама, прекобројно је око 25 радника, а углавном се ради о немедицинском особљу које је запошљавано по политичкој линији као што и сада чини скупштинска већина коју предводи СДС, чији је кадар на челу те здравствене установе.

Директор Дома здравља Милорад Кузмић каже да послују позитивно и по прописима. Он тврди да су Министарству здравља упутили захтјев за пријем административног радника у фактурну службу како би попунили упражњено мјесто које је настало пензионисањем једног запосленог.

- Примљена је и једна радница са рјешењем на средњу стручну спрему иако има високу, и то на одређено вријеме. И за то смо благовремено поднијели захтјев Министарству здравља - истакао је Кузмић.

Он је истакао да су прије доношења одлуке Владе РС од априла 2013. године до данас примили два доктора медицине на одређено како би замијенили колеге које су отишле на специјализацију, једног доктора стоматологије на неодређено вријеме, једног стоматолога на одређено за рад у поподневној смјени, физиотерапеута на одређено и возача на одређено вријеме како би превозио 13 пацијената на хемодијализу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана