Дом здравља Источно Сарајево:Вакцинација против вируса корона и даље траје, грађани незаинтересовани

Срна
Дом здравља Источно Сарајево:Вакцинација против вируса корона и даље траје, грађани незаинтересовани

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источном Сарајеву и даље траје вакцинација против вируса корона, али је са побољшањем епидемиолошке ситуације опало интересовање становника за имунизацију, иако крај пандемије још није проглашен, рекао је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља у Источном Сарајеву Данко Васиљевић.

Према његовим ријечима, у априлу у Дому здравља у Источном Сарајеву трећу дозу вакцине против вируса корона примила су 24 лица.

-У нашој здравственој установи укупно је дато 16.968 вакцина прве и друге дозе против вируса корона, док су трећу дозу примила 1.343 лица - прецизирао је Васиљевић.

Он је навео да се, због смањеног интересовања становништва за вакцинацију и потребе да се запослени у Дому здравља растерете након двогодишње борбе са вирусом корона, имунизација сада одвија само петком.

-Сви заинтересовани за вакцинацију могу доћи без претходне најаве петком од 13 до 18 часова у Дом здравља, на пункт у новим просторијама Хитне помоћи - објаснио је Васиљевић и додао да су заинтересованима за вакцинацију доступне вакцине "синофарм" и "фајзер".

Он је рекао да, због актуелне ситуације, из Русије не стижу нове количине вакцине "спутњик", а да су дозе вакцина "модерна" које су биле на располагању овој здравственој установи утрошене.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у вези са вирусом корона на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Васиљевић је навео да су тренутно активна само три случаја и да је знатно смањен број пацијената са акутном респираторном инфекцијом који се јављају у ковид амбуланту.

-Епидемиолошка ситуација је повољна, али вирус корона ће још неко вријеме циркулисати, због чега је потребно да се вакцинишу грађани који то до сада нису учинили, а они који су примили прве двије дозе да приме и трећу - рекао је Васиљевић.

Он је истакао да је препорука струке да лица која су примила двије дозе вакцине против короне приме и трећу, јер су процјене да би на јесен могао да се појави нови мутирани сој и да доведе до новог таласа оболијевања.

-Препорука је да се процес вакцинације настави - рекао је Васиљевић и закључио да ће, слично као и за вирус грипа, када прође пандемија ризичне групе морати да се вакцинишу против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана