Дом здравља Добој: Почела вакцинација против сезонског грипа

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља у Добоју почела је са вакцинацијом против сезонског грипа оних категорија становника који имају право на бесплатну вакцину, а добили су првих 100 доза, од планираних 500.

Епидемиолог Ана Ћеклић Стевановић изјавила је новинарима да је ријеч о четворовалентној вакцини од које се имунитет развија након 15 дана од вакцинације.

Она је појаснила да право на бесплатну вакцину имају пацијенти на хемодијализи, обољели од дијабетеса-инсулин, особе са хируршким интервенцијама на срцу, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, дјеца обољела од цистичне фиброзе и лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу.

Међу овим лицима су обољели од мишићне дистрофије, обољели од мултипла склерозе, пацијенти који су завршили са хемиотерапијом и немају клиничке знакове болести, лица са посебним потребама у колективном смјештају, запослени у инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине.

Стевановићева је рекла да је Хигијенско-епидемиолошка служба са вакцинацијом отпочела прошле седмице.

"То је првих 100 доза од планираних 500", изјавила је Стевановићева, која је најавила да ће комерцијална вакцинација против сезонског грипа, са планираном количином од 500 доза, почети од петка, 4. новембра.

Она је навела да је, према препоруци Свјетске здравствене организације, пожељно да вакцинацији против сезонског грипа приступе хронични болесници, жене које планирају трудноћу, лица са ослабљеним имунитетом, лица која раде са већим бројем људи или се брину о осјетљивој категорији лица.

Када је ријеч о могућим нежељеним посљедицама од вакцине, Стевановићева је указала да се на мјесту апликације може појавити црвенило, оток, бол или неки од општих симптома попут повећане тјелесне температуре, болова у мишићима и зглобовима, а што све траје до три дана.

Стевановићева каже да је задовољна досадашњим одзивом за имунизацију против сезонског грипа претежно старијих лица, која су боловала грип или су свјесна да је вакцинацијом клиничка слика блажа, поготово када је ријеч о пнеумонијама, које могу да доведу и до смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана