Дом здравља Берковићи кубури са недостатком медицинског кадра

Анита Јанковић Речевић
Дом здравља Берковићи кубури са недостатком медицинског кадра

БАЊАЛУКА - Дом здравља Берковићи тренутно запошљава само једног доктора иако обим посла захтијева и до три тима породичне медицине, а руководству те установе, како тврде, руке су везане будући да на бироу у источној Херцеговини нема љекара којег би могли примити, због чега апелују на надлежне да им помогну.

Директор Дома здравља Берковићи Горан Ћупина наводи за “Глас” да ова здравствена установа са петнаестак запослених у двије амбуланте породичне медицине пружа услуге за око 2.700 грађана те општине.

- Један наш љекар је недавно прешао да ради у Требиње, тако да сада имамо само једног стално запосленог. Са једним тимом тешко је организовати рад, поготово јер је сада вријеме прехлада и вируса, тако да увијек има посла. Болница Требиње нам је изашла у сусрет и уступила једног доктора као позајмицу, па захваљујући њима успијевамо некако да се организујемо, али то није трајно рјешење - рекао је Ћупина.

Он је истакао да медицинске услуге пружају и кинеским радницима који су ангажовани на изградњи Хидроелектране “Дабар”.

- Имамо најаву да ускоро стиже још око 200 кинеских радника, што ће повећати обим посла, па су реалне потребе три тима породичне медицине. Пратимо ко од студената из овог краја ускоро завршава студије медицине како бисмо му понудили посао. У договору са општином, која ће дати подстицај, нудимо плату од 3.000 КМ плус смјештај, који такође плаћа локална управа - истакао је Ћупина.

Према његовим ријечима, сличне проблеме имају и Гацко и Љубиње.

- И тамошње здравствене установе кубуре са мањком љекара, готово цијела источна Херцеговина има исти проблем. На бироу тренутно нема доктора медицине. Сматрам да би надлежни са републичког нивоа требало да се укључе у ову проблематику, да се мањим општинама помогне како квалитет услуга у примарној здравственој заштити не би био угрожен - казао је он.

Мјештанин Берковића Владо Иванишевић хронични је болесник дужи низ година и плаши га ситуација да би у неком моменту могао остати без пријеко потребне здравствене заштите.

- Берковићи су доста разуђена општина, много је старијег становништва које не може доћи до амбуланте па љекари одлазе у кућну посјету. Може се десити ситуација да и тај други љекар, који је на позајмици, не дође на посао и тада би амбуланта остала празна. Имам хроничну опструктивну болест плућа, оперисао сам и штитну жлијезду, свако мало ми треба услуга љекара, па ме плаши чињеница да би амбуланта могла остати без доктора - прича Иванишевић наводећи да је најближи, билећки дом здравља, удаљен око 40 километара.

Иванишевић додаје да ће, уколико не буду имали адекватне услове лијечења, доћи до још већег одлива становништва из те мале рубне општине. 

- Човјеку  улијева сигурност кад зна да има љекара којем се може јавити кад затреба, поготово кад су неки критични моменти у питању. Са нашим докторима је баш тако јер је ово мала средина, сви се знамо и у по ноћи, када се нешто деси, можемо им се јавити, али један љекар може истовремено бити само на једној адреси - испричао је Иванишевић за “Глас” наводећи да у Берковићима нема редовног превоза те да је и то отежавајућа околност када је у питању транспорт до других здравствених установа.

Обнова

Дом здравља Берковићи, у сарадњи са ресорним министарством и општином, потпуно је обновљен у оквиру пројекта енергетске ефикасности.  Од Владе Републике Српске добили су и донацију за ново санитетско возило.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана