До­ктор се вра­ћа у се­ло Ја­во­ра­не у оп­шти­ни Кне­же­во

Ани­та Јан­ко­вић
До­ктор се вра­ћа у се­ло Ја­во­ра­не у оп­шти­ни Кне­же­во

Кне­же­во - Ви­ше од 1.000 мје­шта­на се­ла Ја­во­ра­ни у оп­шти­ни Кне­же­во, ко­ји­ма су здрав­стве­не услу­ге пру­жа­не у до­тра­ја­лој ба­ра­ци, до кра­ја го­ди­не би тре­ба­ло да до­би­ју са­вре­ме­ну ам­бу­лан­ту.

Осим што ће пре­гле­ди и пос­тављање ди­ја­гно­зе би­ти брже и је­днос­та­вни­је, па­ци­јен­ти ви­ше не­ће про­во­ди­ти ври­је­ме у не­ху­ма­ним усло­ви­ма. Ста­ра ам­бу­лан­та је по­ди­гну­та при­је го­то­во по­ла ви­је­ка и од та­да ни­је би­ло зна­чај­ни­је обно­ве.

Но­ва ам­бу­лан­та по­ро­ди­чне ме­ди­ци­не од 65 ква­дра­та са­зи­да­на је на мјес­ту гдје се на­ла­зи­ла ста­ра.

- На­ре­дних да­на сли­је­ди по­кри­вање обје­кта и уну­трашњи ра­до­ви. Сни­јег је пре­ки­нуо ра­до­ве на се­дам да­на и ако вре­мен­ски усло­ви до­зво­ле, оче­ку­је­мо отва­рање ам­бу­лан­те до кра­ја го­ди­не. То ће зна­чи­ти по­вра­так до­кто­ра у на­ше се­ло и то­ме се сви ра­ду­ју - ре­као је пред­сје­дник мје­сне за­је­дни­це Ја­во­ра­ни Ми­шо Цви­шић.

Он је ис­при­чао да је ста­ра мон­та­жна ам­бу­лан­та пос­тављена 1970. го­ди­не. Од та­да ни­је ура­ђен прис­ту­па­чан при­лаз, мо­кри чво­ро­ви, а прос­то­ри­је се за­гри­ја­ва­ју уз по­моћ пе­ћи­це и дрва.

- Усло­ви су, бла­го ре­че­но, би­ли ка­тас­тро­фал­ни, јер обје­кат ни­ка­да ни­је био ре­но­ви­ран. Је­дном је за­ми­јењен кров и то је све. Но­ва ам­бу­лан­та ће има­ти рам­пу за ин­ва­ли­де, сте­пе­ни­це са обје стра­не, цен­трал­но гри­јање, му­шке и жен­ске то­але­те, дви­је ор­ди­на­ци­је и че­ка­они­цу. То ће би­ти мо­де­ран обје­кат за по­нос се­ла - при­ча Цви­шић.

Док тра­је из­градња ам­бу­лан­те мје­шта­ни­ма се здрав­стве­не услу­ге пру­жа­ју у Кне­же­ву, ко­је је од Ја­во­ра­на удаљено 28 ки­ло­ме­та­ра. У ста­рој ам­бу­лан­ти љекар је ор­ди­ни­рао са­мо утор­ком и пет­ком, док ће из­градњом но­вог обје­кта мје­шта­ни мо­ћи ићи љека­ру сва­ког ра­дног да­на у се­дми­ци.

- Но­вој ам­бу­лан­ти се нај­ви­ше ра­ду­је­мо због то­га што ће до­ктор до­ла­зи­ти сва­ки ра­дни дан и што не­ће би­ти гу­жве као до­сад. До­бра ствар јес­те и за­гри­ја­вање свих прос­то­ри­ја па се па­ци­јен­ти не­ће зи­ми смрза­ва­ти у че­ка­они­ца­ма и на пре­гле­ди­ма - при­ча је­дан од мје­шта­на Ја­во­ра­на. 

Но­вац за из­градњу ам­бу­лан­те по­ро­ди­чне ме­ди­ци­не је из­дво­ји­ла оп­шти­на Кне­же­во, а ра­до­ве изво­ди кне­же­ва­чка фир­ма "Дрво".

Ло­ка­ци­ја

Ини­ци­ја­ти­ву за градњу но­ве ам­бу­лан­те по­ро­ди­чне ме­ди­ци­не у Ја­во­ра­ни­ма по­кре­нуо је још при­је три го­ди­не Са­вјет мје­сне за­је­дни­це.

- Тек са­да су се сте­кли усло­ви за из­градњу, јер се тра­жи­ла но­ва, по­го­дни­ја ло­ка­ци­ја. Ме­ђу­тим, због не­ри­је­ше­них имо­вин­ско-пра­вних одно­са ни­смо ус­пје­ли да про­на­ђе­мо но­ву ло­ка­ци­ју, због че­га смо мо­ра­ли ру­ши­ти ста­ри обје­кат и на том мјес­ту по­ди­за­ти но­ви - при­ча Ми­шо Цви­шић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана