Докази о злочину над дјецом и старцима мјештана Јабуке заборављени у ладицама

Р. Ђ.
Докази о злочину над дјецом и старцима мјештана Јабуке заборављени у ладицама

Фоча - Прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на градском гробљу Божовац у Фочи је јуче обиљежено 25 година од злочина у Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу убила 43 српских мјештана.

У нападу на шире подручје Јабуке 23. јула 1992. године, која је након Дејтона припојена ФБиХ, муслиманска војска је попалила сва српска села, минирала је и до темеља срушила православну цркву Преображења Господњег. 

Ријетки преживјели свједоци покоља причају да непријатељ није имао милости ни према старима, слијепима и тринаестогодишњем Нову Елезу. Неђо Мастило, којем су у Јабуци убили брата, стрица и рођаке, страхује да је циљ појединих институција попут Тужилаштва БиХ да предмет и даље стоји у ладицама, док и оно мало свједока не изумре.

- Чини ми се да се намјерно у овом случају иде на заборав, на што дуже пролонгирање, да изумру свједоци и да сутра нема ко да каже шта је било нити ко је починио ратни злочин над Јабучанима - разочаран је Мастило.

И Љубиша Симовић је више пута давао изјаве о злочину, али ни послије четврт вијека оптужнице против налогодаваца нису подигнуте, нити има назнака да ће ико одговарати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана