Додик: Желимо да се требиње гради и напредује

Срна
Додик: Желимо да се требиње гради и напредује

Требиње - Предсједник Републике Српске Милорад Додик је у Требињу поручио да је жеља републичке власти да овај град напредује, да се изграђује и да му је потребна подршка свих грађана да би остварио "још једну политичку битку".

На синоћњој трибини "Ријеч предсједника" у највећој требињској мјесној заједници Горица, којој је присуствовало више од хиљаду грађана, Додик је истакао да је свјестан многих лажи на рачун републичке власти изговорених из Требиња, подсјећајући да протекле четири године локална власт није хтјела са њима да кореспондира.


"Желимо да будемо овдје присутни као што смо и били. У овом граду неки су сматрали да им је највећи успјех да укаљају институције и носиоце власти на нивоу Републике Српске у настојању да прикажу неку своју величину", истакао је Додик, те упитао како је могуће да се "сто милиона марака за четири године не види ни на једном кораку у Требињу".

Предсједник Републике Српске истакао је да је све капиталне инвестиционе пројекте реализовала Влада коју је он водио, те подсјетио да се прије десетак година у овом граду сусрео са кључним комуникацијским проблемима.

"Требиње је било потпуно изоловано. Пут према Херцег Новом није постојао, док је пут према Дубровнику био потпуно затворен, као и отежан пут преко Чемерна и даље према Београду", подсјетио је Додик и истакао да је СНСД доласком на власт такву комуникацијску затвореност у потпуности промијенио.

Истичући да је његова жеља као предсједника и републичке власти да Требиње буде уређен град, Додик је подсјетио да је урађен и дио обилазнице око града, али да је "неспособност локалне власти да ријеши правне послове" закочило наставак градње обилазнице према Никшићу.

Додик је истакао да је Требиње један од најперспективнијих градова у Српској и да он жели да тако буде и у будућности, напомињући да не може да остане на позицији оних који су покушали да граде Требиње на сукобу са властима Републике Српске, јер није такав.

Предсједник Српске је истакао да се, због промијењених околности, једино није успио реализовати важан стратешки подухват у Требињу - аеродром, али да га треба радити.

"Градоначелник /Славко Вучуревић/ је тај пројекат нападао као бесмислен, економски неисплатив пројекат, нема шта није говорио. Све што ми је рекао нисам упамтио, али се сјећам да је говорио да је то будалаштина, док посљедњих дана чујем да здушно заговара изградњу аеродрома. Драго ми је да је схватио да сам у праву", истакао је Додик.

Он је истакао да сматра да треба градити аеродром у Требињу. "То није ствар која се може изградити, како Вучуревић мисли. Нама је добро дошло да имамо инвеститора - Родољуба Драшковића, који у овом граду жели да улаже, да изградимо аеродром. Ми немамо проблем Драшковићем, али оно што ми не желимо да видимо је то да локална власт земљиште које има распрода за будзашто да би напунила свој буџет, а да притом не може да изгради ниједан важан инфраструктурни пројект", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Драшковић важан инвеститор, подсјећајући да би Фабрика алата била олупина да га није било, те да је покренуо кондиторску производњу која је најјача у региону.

"Ја као предсједник мислим да сваки Требињац мора да поштује Драшковића зато што је могао да изабере било које мјесто и треба да будемо у функцији подршке ономе што жели да уради и то није спорно", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се аеродром не може урадити на начин како мисли градоначелник и на тај начин доводи у заблуду и Драшковића.

"Избор за сарадњу са градоначелником је погрешан и желимо да он то зна", истакао је Додик и додао да, уколико Драшковић жели да гради аеродром, који се одједном свиђа Вучуревићу, није проблем да то ради, али да то мора да уради у аранжману са Владом Републике Српске, јер је она надлежна за то, а не Вучуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана