Додик: Требиње остаје стратешко мјесто, у уторак састанак о изградњи аеродрома

Срна
Додик: Требиње остаје стратешко мјесто, у уторак састанак о изградњи аеродрома

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да жели да Требиње биљежи добре резултате, не само у туризму него и свим другим сферама и најавио да ће у уторак, 14. септембра, у Бањалуци бити одржан велики састанак на коме ће бити финализован договор о изградњи аеродрома Требиње, односно приступних путева и инфраструктуре.

Додик је истакао да ће у Требињу, док град донесе планска документа, почети изградња болнице на локацији коју је одредила општина.

-Капитални пројекат дионице пута Фоча - Тјентиште морамо да завршимо у склопу оног што смо раније радили када смо градили преко мост и тунеле преко Чемерна - рекао је Додик.

Он је додао да је то завршна фаза комплетног посла.

-Када дођемо до Вишеграда са ауто-путем, мораће се размишљати и о овом крају. То је веома тешко изводљиво, али не бих искључио могућност да неке, можда и будуће генерације размишљају на тај начин  навео је Додик.

Према његовим ријечима, Требиње остаје стратешко мјесто, мјесто у коме ври живот и мјесто које скида свој ранији предзнак да људи из њега само одлазе.

-Мислим да је сада Требиње мјесто у које људи долазе и то је веома важно - истакао је Додик.

Додик је рекао је да ће нови развојни скок Требиња ићи са изградњом аеродрома и да ће он омогућити да се овдје брзо дође, борави, и да сви људи у Требињу морају да буду тога свјесни.

Истакао је да је ово прилика да Требиње постане дестинација, не само за туризам, него за српско окупљање на вриједностима које су овдје несумњиво духовне и сваке друге природе.

-Требиње се помало диже, али свијест морамо да дигнемо до нивоа да свако ко жели да се овдје настани и дође као туриста једном или двапут годишње, да буде радо дочекан и да се њему радо помогне у том погледу - навео је Додик.

Он је додао да је добио информацију да данас, ако неко жели да купи стан у Требињу, не може да добије ниједан усељив, него мора да чека најмање 10 мјесеци.

-Све је продато унапријед и то говори о интересу и тај интерес не смије да стане - рекао је Додик новинарима након посјете Винарији „Вукоје“.

Додик је рекао да сјећа када је отац Радована Вукоја долазио код њега и предлагао планове за развој, да је тада ово поље било потпуно запуштено.

-Онда смо кренули заједно. Мислим да тада нисмо охрабрили, да је питање шта би било овдје, не само од ове компаније него и од многих других произвођача којких далеко више има -истакао је Додик.

Он је додао да, када сада погледа преко поља ка Требињу, све што види је ново.

-Све ове стамбене зграде, пословне зграде, ватрогасни дом, све је то ново. И то говори о Требињу и ономе шта ми намјеравамо овдје да урадимо - указао је Додик.

Он је рекао да треба истаћи и привреднике и људе и компаније који су овдје дали несумњив допринос стварању имиџа и укупнпо понуди Требиња.

-(Родољуб) Драшковић је направио „Град сунца“. Треба захвалити увијек за тако нешто, али исто тако треба анимирати додатно људе - поручио је Додик.

Он је након посјете Винарији „Вукоје“ рекао да је увијек импресиониран оним што се направи у тој винарији као помак од прошлог боравка.

-Ради се о једној породици која обиљежава, не само производњу вина у овом крају, него и читав крај и Републику Српску у том погледу. Веома ми је драго што овде не видим никакве елементе застоја, овде је ентузијазам на високом нивоу - нагласио је Додик.

Он је навео да је разговарано и о производњи маслине.

-Мислим да се требамо оријентисати на то. Ја ћу дати налог Министарству пољопривреде да овдје окупи заинтересоване и да видимо шта су то стимуланси који могу да буду корисни, напросто да направимо овдје свој бренд - рекао је Додик.

Он је указао да је ово једини простор у Републици Српској и Србији који може да има засаде маслине и да има продукцију тог типа.

-То треба искористити, не треба то занемарити, а када видим ентузијазам овдје у компанији, онда сам сигуран да ће ово да успије - нагласио је Додик.

Он је додао да је ово тежак, изазован посао.

-Знам како је то тешко, потичем из породице која се бавила земљорадњом и знам шта то значи - навео је Додик.

Додик је у Требињу посјетио и предузеће „Бутрекс Рибарство“.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је да је на данашњем састанку сам Додиком било ријечи о наставку подршке привредницима у Требињу, поручивши да се само заједничиким радом може направити још више брендова у Херцеговини и у Републици Српској.

-Знамо сви да то нимало лако не иде, али када виде да постоји подршка локалне самоуправе и Републике, ти људи добијају вољу да наставе даље и управо ће то бити и у наредном периоду - рекао је Ћурић.

Градоначелник Требиња захвалио је Додику који је нашао времена да посјети Требиње и што је без обзира на функцију на којој је био до сада оставио велики траг у овом граду.

Ћурић је велику захвалност изразио и породици Вукоје која је, такође, оставила велики траг у Требињу када је ријеч о производњи вина, ракије.

Он је изнио податак да су од 27 винарија у Републици Српској 23 у Требињу, подсјетивши да су не тако давно то били породица Вукоје и манастир Тврдош и да су се остали прикључили.

Ћурић је навео да ће од породице Вукоје потећи још један препознатљив бренд, изразивши наду да ће то у скорије вријеме бити маслина и да ће се укључити многи који су се до сада тиме бавили у мањем обиму.

-Желимо да људи радо долазе и у Требиње и у Српску, да остају овдје и, оно што је веома важно, већ имамо доста случајева у Требињу да су људи покушали да оду негдје, видјели су да је то доста теже, враћају се и надам се да ће то тако да буде и наредном периоду -рекао је Ћурић.

Власник винарије „Вукоје“ Радован Вукоје захвалио је српском члану Предсједништва БиХ што је увијек безрезервно пружао подршку пољопривредним произвођачима у Херцеговини, како виноградарима, тако и винарима.

Он је истакао да велика ствар имати државу која размишља о својим произвођачима, нагласивши да је Додик увијек био на тој страни или је био заједно са произвођачима.

Вукоје је навео да је данас на састанку са Додиком и градоначелником Требиња разговарано и о развоју још једне културе - маслине, те да су и у томе добили подршку.

- Нама је ова година лијепо кренула, туризам се у Требиње вратио, виноградска сезона је дала одличне плодове, имаћемо изузетан квалитет ове године и све се склопило да само марљивим радом то преточимо у чашу и да сви људи могу да уживају у тим нашим плодовима рада - рекао је Вукоје новинарима након састанка.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана