Додик: Траса ауто-пута коригована колико је могуће

Срна
Додик: Траса ауто-пута коригована колико је могуће

ПРИЈЕДОР - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће ауто-пута од Бањалуке до Приједора бити изграђен, да је траса коригована колико је то било могуће и да ће бити људи који ће морати да са те трасе склоне имања, али ће за то добити адекватно обештећени.

“Нешто смо кориговали у дијелу у којем је то могуће, неће бити и не смије бити застоја. Ауто-пут је највеће достигнуће које можемо да урадимо за овај крај и ми ћемо то учинити”, рекао је Додик новинарима у Омарској након састанка с мјештанима.

Он је навео да ће то бити на задовољство свих људи и да је много оних који све ово прихватају.

Они чија ће се имања наћи на траси новог ауто-пута, Додик је рекао да ће бити адекватно обештећени, нико од њих неће бити ни биједа ни сиротиња, накнаде ће бити такве да ће они који су на срцу ауто-пута моћи да обезбиједе нови живот на квалитетнији начин.

“Дионица гдје је била предвиђена петља биће коригована у дијелу у којем је то могуће, јер ако правимо неке нове трасе морали бисмо да идемо у процедуру која траје двије године, а ми за двије године намјеравамо кренути у изградњу и завршетак у наредне три и по године”, објаснио је Додик.

Људе је замолио за стрпљење и поручио да нико неће бити остављен, да Република Српска стоји иза њихове имовине и да не треба да се плаше, иако има разних мешетара који свашта причају.

“Дакле, без обзира на то да ли неко на траси има грађевинску дозволу или не, њихов објекат биће адекватно третиран као да има грађевинску дозволу. Неће нико никога истјерати из куће док се не обезбиједи кроз уговарање накнада. Нажалост, ја знам шта је завичај, шта је кућа, шта је имање, али мислим да ће овај крај доживјети благодети као и многи други, као Прњавор”, истакао је Додик.

Он је подсјетио на вријеме када је грађен ауто-пут према Добоју, а људи забрањивали камионима да пролазе преко њихових њива да долазе до градилишта.

“Нико никога ничим неће угрозити. Док се не добије адекватна накнада која људима омогућава да на некој другој локацији или онако како они хоће обезбиједе нови живот на квалитетан начин, нећемо се мрдати одавде, значи нико неће бити оштећен”, закључио је Додик.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је један број мјештана тражио да се траса измјести, да су били два пута разговори у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, али да се није успјело наћи адекватно рјешење које би све задовољило.

Он је навео да су грађани жељели да разговарају са Додиком који је данас нашао времена да дође у Омарску и разговара са мјештанима.

“Видјећемо шта о свему томе каже струка, да ли уопште постоји могућност измјештања те трасе или не”, рекао је Павловић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Омарска Жељко Романић рекао је да има малих помјерања која угрожавају становништво и да се очекује да се удовољи мјештанима тамо гдје је то и могуће.

“Речено је да ће бити обештећени скоро и дупло више него што њихова имања вриједе, а биће и даље договора и ситних помјерања”, рекао је Романић.

Мјештанин Поткозарја Милорад Врховац каже да ауто-пут иде преко његовог имања, преко двије куће и три помоћна објекта, каже да није против ауто-пута, али да жели да заштити своје имање јер је много оштећен. Његов приједлог је да му се кућа заобиђе.

Саво Дукић, мјештанин Горње Омарске, прича да ауто-пут иде поред његове куће и да је посљедња ограда ауто-пута четири метра удаљена од куће, али да она није предвиђена за рушење нити је угрожена.

“Сви објекти који се руше су забиљежени, а сви који су угрожени нису обиљежени као такви. Таквих објеката од Верића до Ламовите има 31 за рушење и 27 угрожених, плус сад кад је урађена парцелација додато је још пет објеката у Горњој Омарској”, рекао је Дукић.

Састанку о траси ауто-пута Приједор-Бањалука присуствовали су министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић, представници Градске управе Приједор и Градског одбора СНСД-а Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана