Додик: Све капиталне пројекте у Бијељини води Влада Српске

Срна
Додик: Све капиталне пројекте у Бијељини води Влада Српске

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Влада Републике Српске води све капиталне пројекте у Бијељини и да је велика грешка што се локална политика покушава водити тако да буде конфронтирана са републичком.

Додик је нагласио да је, без обзира каква власт била у Бијељини, власт Републике Српске у овом граду носилац капиталних пројеката.

Он је додао да из садашње бијељинске власти само понекад чује неку галаму и ништа више.

"Ми смо били у Бијељини на састанку, највиши државни врх, нисмо правили селекцију, правили смо континуитет у пројектима са политиком коју је водио претходни градоначелник Бијељине Мићо Мићић", рекао је Додик синоћ за НТВ "Арена".

Српски члан Предсједништва БиХ најавио је да ће за неколико седмица почети изградња ауто-пута од Раче до Бијељине, додајући да извођач тренутно покушава да ријеши питање адекватне набавке шљунка.

"За ту идеју сам се снажно залагао у разговорима са руководством Србије и захвалан сам предсједнику Александру Вучићу што је прихватио да изгради мост на ријеци Сави и да то финансира Србија", рекао је Додик и навео да је уобичајено, када се мостови праве на граничним линијама, да двије стране учествују са по 50 одсто средстава.

Према Додиковим ријечима, то је поклоњен новац Републици Српској, а мост се гради у габаритима ауто-пута.

"Посебна ствар је да се гради ауто-пут од Раче до Кузмина и да се тиме Бијељина повезује са савременим ауто-путем, што ће се десити у наредне двије до три године и ми настављамо даље према Брчко дистрикту", рекао је Додик.

Он је навео да још није ријешен проблем проласка кроз Брчко, гдје бошњачка страна жели пут ближе Тузли, што дионицу прави дужом за 20 километара и није исплативо, али и да вјерује да ће договор бити постигнут.

Додик је најавио и почетак изградње дринског насипа у Бијељини.

"И поред силних блокада и процедура које су веома сложене долазимо у позицију да се за неколико дана расписује тендер за извођача радова, чиме се Бијељина штити од поплава, што је капиталан објекат вриједан више од 50 милиона марака", истакао је Додик.

Он је поручио да је, без обзира каква власт била у Бијељини, власт Републике Српске у овом граду носилац капиталних пројеката и да је поносан на те пројекте као што су уређени канал Дашница, наводњавање, обилазнице, Болница, рјешавање стамбених проблема породица погинулих бораца, више од 200 милиона КМ у протеклој деценији који су дати за област пољопривреде у Семберији.

"Ништа није било рестриктивно у том погледу", закључио је Додик и рекао да у Бијељину долази са поносом, међу добре људе посвећене раду, истичући да су сва наведена давања враћање народу онога што заслужује.

Према његовим ријечима, Бијељина је данас модеран град који мора да расте као трговински и индустријски центар и све више центар образовања и културе.

"Република Српска данас може да инвестира и она то несумњиво чини, главна ствар у инфраструктури је повезивање Бањалуке ауто-путем преко Бијељине са Београдом", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је на неопходност очувања стабилности и мира у Републици Српској, континуитета, енергетске стабилности, али и даљег запошљавања које јача останак становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана