Додик и Милуновић помогли обнову храма Свете Петке у Читлуку

Срна
Додик и Милуновић помогли обнову храма Свете Петке у Читлуку

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Обнову Храма Свете Петке у дубичком селу Читлук, која је данас освештана, са 100.000 КМ помогао је српски члан Предсједништва БИХ Милорад Додик, а министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић био је кум иконостаса храма, за који је приложио 10.000 КМ.

“Припала ми је част да будем кум иконостаса наше цркве у селу Читлук. Ово је посљедња црква која је обновљена овдје на нашим просторима”, рекао је Милуновић новинарима.

Он је подсјетио да су, нажалост, многе цркве у Другом свјетском рату порушиле усташе, а да је И послије рата уништавање цркава настављено.

“То вријеме је прошло и захваљујући великом владики /бањалучком Јефрему/ који је у нашој Крајини изградио и обновио више од 300 храмова и пратећих објеката. Ми смо обновили овај храм. Он је сигурно један од највећих градитеља у СПЦ, који је у ове просторе вратио дух православља и вјере”, рекао је Милуновић.

Милуновић је навео да се народ све више окупља око цркве, али и продубљује љубав према братском руском народу.

“У периоду ових тешких времена у читавом свијету, нама је као малом народу веома важно да смо сложни јер без слоге немамо будућност и перспективу. Потребно је да се окупљамо око наше цркве, која је кроз вијекове тешких времена за српски народ сачувала наш језик, културу, традицију и вјеру”, поручио је Милуновић.

Кум цркве Свете Петке у Читлуку Владимир Кецмановић рекао је да освештање цркве за њега значи радост, јер је цркву подигао његов чукундјед Илија Кецмановић.

Парох костајнички протојереј Петар Макарић рекао је да је Храм Свете Петке у Читлуку након двије-три године интензивног рада освештан и дат на на употребу вјерном народу села и парохије.

Предсједник Црквеног одбора Борко Грбић рекао је да црква није могла да буде освештана прошле године због пандемије вируса корона, али да је то учињено данас, на радост бројних вјерника и мјештана.

“Обнову цркве је у износу од 100.000 КМ помогао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а за иконостас нам је министар Милуновић дао 10.000 КМ. Други донатори су помогли обнову храма са око 30.000 КМ”, прецизирао је Грбић у изјави новинарима.

Он је истакао да обновљена црква много значи мјештанима овог краја.

“Ова црква значи живот. Овдје има мјештана, дјеце, омладине и живот тече. Лијепо је имати обновљену цркву”, изјавио је Грбић.

Светој литургијиприсуствовали су и амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији Драган Јаћимовић, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић са сарадницима и други општински званичници, те предсједник НПС-а Дарко Бањац, предједник Општинског одбора СНСД-а Козарска Дубица Ранкица Марељ, бројни вјерници, мјештани и гости.

Положено је и цвијеће и запаљење су свијеће на обновљено спомен-обиљежје за девет бораца из села Читлук, који су положили живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Храм Свете Петке у Читлуку, који је данас освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, изграђен је 1907. године, а његова обнова започела је 2019.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана