Додик у Невсињу и Гацком: Финансијска помоћ Србије за рјешавање вишедеценијских проблема

Срна
Додик у Невсињу и Гацком: Финансијска помоћ Србије за рјешавање вишедеценијских проблема

НЕВЕСИЊЕ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у општину Невесиње стићи три до четири милиона евра помоћи од Србије која ће бити усмјерена у рјешавање вишедеценијских проблема, попут асфалтирања и стимулације за нова радна мјеста.

Додик је подсјетио да је улагање у Невесиње договорио са предсједником Србије Александром Вучићем кроз програм помоћи за три општине у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ.

"Овдје се примијети домаћинско понашање и ова екипа је имала циљ да направи промјену у овом мјесту, а грађани то могу да виде када су у питању инфраструктурни пројекти. Потребно је све чинити да дође до нових радних мјеста и на томе радимо, те настављамо са инфраструктурним пројектима", рекао је Додик новинарима након састанка са руководством општине Невесиње.

Додик је рекао да један текстилни произвођач из Источног Сарајева разматра могућности инвестирања у Невесиње са чим би се отворио значајан број радних мјеста, те додао да ће у том смислу институције дати подршку.

Он је навео да је болница у Невесињу постала препознатљива те да такве пројекте треба да прате и улагања у инфраструктурне пројекте.

Додик је захвалио руководству општине Невесњи и невесињском СНСД-у, наводећи да се ова странка може поносити са радом и резултатима у овој општини.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је данас разговарано о пројектима који ће бити реализовани у наредном периоду од средстава Републике Српске, те помоћи Србије, међу којима је реконструкција пута према Мостару и сеоских путева, јер је развој села стратешко опредјељење општине.

"Настављамо са одговорном политиком и сарадњу са владама Српске и Србије, те настојимо да сваку марку добро утрошимо и будемо на услузи свим грађанима", рекао је Авдаловић.

Додик је данас посјетио Невесиње гдје се састао са руководством општине, а разговарано је о пројектима који ће бити имплементирани у наредном периоду.

Са руководством општине Гацко договорена реализација капиталних пројеката

 

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и руководство општине Гацко договорили су да ускоро почне реализација капиталних пројеката на подручју ове локалне заједнице коју ће подржати институције Републике Српске.
"За десетак дана овдје ће бити министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић јер ће почети пројекат енергетске ефикасности уређења основне школе, вртић ће бити финансиран из кабинета предсједника Републике, Влада ће помоћи да се конципира и развија пројекат за младе брачне парове", рекао је Додик.

Он је након састанка рекао да су начелник Гацка Огњен Милинковић и његови сарадњници најбољи избор за ово мјесто, те да је данас ту да их подржи.

"Сада можемо да координисано направимо неколико заједничких великих пројеката", навео је Додик послије састанка у згради општине Гацко.

Он је рекао да су за дионицу пута Врба-Десивоје, од Фоче до Гацка, одобрена три милиона КМ и да ће то почети да се рјешава у овој години.

Према његовим ријечима, невјероватно је да су људи који су водили општину Гацко прокоцкали силне године и новац из "Термоелектране", а да нису ријешили питање водоснабдијевања Гацка, које је дочекало начелника Милинковића.

Додик је указао да је неопходно без оклијевања број запослених у општини свести на одржив ниво и навео да 50 одсто средстава општинског буџета иде за запослене само у администрацији, што је неприхватљиво.

"Неприхватљиво је да ова општина која према стандардима треба да има 35 запослених у администрацији има 230. Неко је покушавао да на терет будућности овог града рјешава мале партијске проблеме, запошљава људе који немају шта да раде, који су на неки начин највећи терет за развој Гацка", рекао је Додик.

Он је истакао да је циљ да се општина развија и да се тако омогућава запошљавање, те додао да ће бити помогнут и завршетак цркве у Гацку, као и важан пројекат спортске дворане.

"Начелник и његова екипа имају два задатка. Један је да ријеше питање вишка радника, а други да направе цјеловит пројекат водовода и канализације", рекао је Додик и додао како је охрабрио начелника да што прије сачини тај пројекат, а након тога ће институције Српске обезбиједити средства за ту намјену.

Милинковић је рекао новинарима да је са Додиком договорено да се ускоро крене са капиталним пројектима на подручју општине Гацко чију ће реализацију помоћи Влада Републике Српске, као што су уређење Трга, измјештање пијаце, изградња стамбене зграде за младе брачне парове.

Он је овом приликом захвалио Додику за подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана