Додијељени станови за шест ромских породица у Бијељини

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Шест социјално угрожених ромских породица у Бијељини данас је добило кључеве станова у чију је изградњу уложено око 500.000 КМ.

Кључеве су уручили министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и директор Канцеларије "Каритаса" у БиХ Данијел Бронкал.

Лучић је рекао новинарима да је Министарство за овај стамбени објекат издвојило око 100.000 КМ и да годинама сарађује са градом Бијељином у инклузији ромске популације у друштво и у стамбеном збрињавању.

Он је истакао да је Министарство протеклих година заједно са разним донаторима и локалним заједницама издвојило више од 50 милиона КМ за стамбено збрињавање Рома.

Лучић је навео да Министарство има и грантове који се тичу запошљавања, здравственог осигурања и социјалне заштите и посредством завода за запошљавање издваја скоро 600.000 КМ и на тај начин утиче да инклузију ромске популације.

Он је истакао да је са градоначелником у просторијама Градске управе разговарао и о стамбеном збрињавању избјеглих и расељених лица на подручју града гдје ће настојати да се ријеши статус око 150 породица које живе у алтернативном смјештају у насељу Пет језера.

"У преговорима смо били са ОЕБС-ом који се обавезао уговором за те смјештаје када су се градили и надамо се да ћемо то ријешити како би објекти прешли у власништво породица који у њима станују", рекао је Лучић.

Бронкал је истакао успјешну сарадњу са Министарством, градом Бијељина и овдашњом невладином организацијом "Отахарин", те да очекује наставак заједничког рада.

Он је навео да је "Каритас" издвојио 50 одсто средстава за градњу овог објекта захваљујући донаторима, владама Лихтенштајна и Швајцарске, те да је ове само дио пројекта који ове организација реализује, а који укључује едукацију и запошљавање не само ромске популације.

Петровић је прецизирао да је град Бијељина за овај објекат издвојила око 150.000 КМ, "Каритас" око 250.000 КМ, а Министарство око 100.000 КМ.

Он је подсјетио да је ријеч о другој по реду згради за ромске породице са више од 30 дјеце и за септембар најавио почетак градње још једног објекта с обзиром да је у току процес избора извођача радова.

У разговору са министром покренуто је и питање рјешавања алтернативног смјештаја у насељу Пет језера, да се ти људи не осјећају као грађани другог реда јер сваке двије године морају да мијењају документе.

"Крајње је вријеме да се ријеши то егзистенцијално питање крова над главом", рекао је Петровић.

Сенад Алимановић, који има петочлану породицу, захвалио је у име ромских породица за додијељене станове, истакавши да им ово много значи јер ће овим ријешити своје стамбено питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана