Дочек Православне нове године уз ватромет и пјесму

Милош Васиљевић
Дочек Православне нове године уз ватромет и пјесму

БАЊАЛУКА - Уз познате хитове регионалних и домаћих музичких звијезда те ватромет и чашицу куваног вина на трговима широм Српске сутра ће бити дочекана Православна нова година.

Бањалучане и туристе у највећем граду Српске увесељаваће етно-пјевачица Даница Крстић и глумац и пјевач Милан Васић, уз наступ културно-умјетничких друштава, што ће зачинити и трубачки оркестар "Барка Брас".

- Публици која буде присуствовала концерту, биће представљена богата ризница крајишких пјесама које се пјевају од давнина и преносе с кољена на кољено - рекли су из Градске управе те додали да ће програм бити одржан на шеталишту код Храма Христа Спаситеља, а у поноћ ће бити служен молебан поводом Православне нове године.

Весело ће бити и у другим општинама и градовима. Јелена Томашевић наступаће на Тргу православља у Дервенти, а на Студентском тргу на Палама Даница Црногорчевић.

На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву присутне ће увесељавати београдска група "Пилоти".

Задовољство не крију ни у Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) јер су, како кажу, оборени сви рекорди посјећености туриста током празника.

- Дочек Православне нове године заокружиће протекле дане, када је све врвјело од туриста - прича за "Глас Српске" директор ТОРС-а Миодраг Лончаревић.

Додао је да пуно фактора утиче на то, а прије свега срдачност домаћина и повољне цијене.

- Српска је препозната као интересантна дестинација, јер имамо сјајну понуду у хотелима, мотелима и кафићима. Имамо незваничне информације да је у Бањалуци било око 60.000 људи за дочек Нове године, слично очекујемо и 13. јануара увече - рекао је Лончаревић додавши да је дочек Православне нове године традиција.

Ипак, у неким мјестима, као што је Требиње, није планиран дочек на отвореном. Међутим, доброг провода неће недостајати, наглашава за "Глас Српске" директорица требињске Туристичке организације Мирјана Путица с обзиром на чињеницу да ће већина кафића и ресторана приредити богат програм.

 - Ни лани нисмо имали дочек за Православну нову годину, али смо зато и ове године имали богат програм за Међународну нову годину, гдје смо имали четири дана богатих садржаја. Иако нема дочека на отвореном, Требиње ће и сада бити пуно, у то смо сигурни - рекла је Путица.

Планине

Према ријечима Миодрага Лончаревића, вријеме иде наруку туристичким радницима јер је сада на планинама снијег па су многобројни гости одабрали да баш на некој од популарних дестинација дочекају Православну нову годину.

- Имамо сјајне планине и велике потенцијале па тако није ни чудно што људи из свих земаља бивше Југославије посјећују бисере природе - рекао је Лончаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана